Дянков срещу съдиите – топ-мач на годината. Как ще свърши?

Като най-голямото зрелище в политиката за годината ще се класира мачът “Дянков-съдиите”. Краят му ще се проточи през новата 2010 година, ще има продължения, доигравания, дузпи, накрая финансовият министър може да донесе загуба на цялото правителство и дори да получи червен картон.

Повече от 500 съдебни служители от цялата страна внесоха иск срещу министъра на финансите във Върховния административен съд. Искат той да бъде осъден да изпълни Закона за държавния бюджет и да преведе на системата всичките й икономии от над 59 млн. лв.

Дянков първо отказа да преведе 19 милиона лева в края на годината, поискани от Висшия съдебен съвет за 13-а заплата. Но веднага след иска в съда преведе парите, само че в предпоследния работен ден, когато системата за плащания към бюджета не работи и съдии, прокурори и всякакви служители в съда не могат да получат 13-а заплата. Велик номер – Дянков хем е изпълнил закона, хем е спестил парите, защото в следващата година неизхарчените пари трябва да се върнат в държавния бюджет.

С този ход Дянков може и да спечели симпатиите на много българи, които смятат, че съдиите са корумпирани и не заслужават. Но тези тарикатлъци могат да разсърдят не на шега съдебната власт и в крайна сметка да донесат негативи за правителството.

Какво ще произтече от това, не е ясно. По голяма корупция сред магистратите или… Засега стъпките на правителството са силно популистки – ние ги хващаме, те ги пускат. Този постулат на новия Тато – Бойко Борисов, хваща дикиш сред преобладаващо необразованото население. Всъщност основният проблем е полуграмотната полиция, която не може да залови бандит с достатъчно доказателства.

Но тази атмосфера на насъскване на общественото мнение срещу съда (който по принцип не е по-цвете от полицията), дава възможност ходът на Дянков да прецака “съдиите” да се приема положително. По принцип да се използват естествените настроения на българина – “не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле” – в случая – да преебем съдиите – е хитър ход. Но всяка популистка хитрост е глупост и накрая ти се връща. Първо – съдебните служители може и да спечелят това дело срещу Дянков.

Второ – ставя ясно, че не е въпросът в липсата на пари (щом съдебната система е икономисала 59 милиона), а в разпределението им.

Демагогските приказки на Борисов и Дянков пред и след изборите, че хазната е изпразнена, ще вървят още малко. Известно време можеш да лъжеш простолюдието, че бюджетът бил похарчен в средата на годината – което е невъзможно, защото по закон на министерствата се превежда по 1/12 от бюджета на месец и той няма как да бъде похарчен.

Такива лъжи – до време. Напролет, след гладната зима, няма как да продължаваш да лъжеш населението, че предишното правителство изяло парите. Поне простите цифри показват, че резервът от 4 милиарда е станал 8 милиарда за последните 4 години. И Дянков се кани от този резерв да плаща над 200 милиона дългове на държавата към частния бизнес. Ще почнат и други да искат и тогава ще светне лампата дори у простите, че става въпрос за лъжи и разпределение.

И Тато-Борисов може да шитне Дянков, за да успокои страстите. По-добре едва ли ще стане – на негово място ще дойде някой мазен финансист като Орешарски, който ще бутне и на съдиите, но ще нахрани и мафията, като си затваря очите за събираемостта на акцизите в хазарта, алкохола и т. н.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.