Дмитрий Медведев към държавни директори: „Модернизация или уволнение“

Дмитрий Медведев. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Руският президент Дмитрий Медведев настоя държавните компании да не спят, а да инвестират активно в най-нови технологии, които още утре може да им осигурят предимство в конкуренцията, пише московският в. „Росийская газета“. Изданията отразяват и коментират проведеното от държавния глава в петък последно за годината заседание на комисията за модернизация и технологическо развитие на руската икономика. Участниците обсъдиха приноса на компаниите с държавно участие за подкрепата на иновационните процеси в Русия.

Стана ясно, че руските държавни компании ще отделят през 2010 г. общо 2 трилиона рубли за инвестиционни програми, но ще отпуснат за иновации едва нищожна част от средствата, посочва официозът. Разходите на тези фирми за научноизследователски и опитно-конструкторски разработки (НИОКР) са 40 милиарда рубли – около 2 процента. Това е десеторно по-малко от средствата, отпускани за целта в други пазарни икономики; от въпросното „заболяване“ страдат не само държавните, но и частните компании в Русия, подчертал Дмитрий Медведев.

Президентът не желае да изчаква, докато пазарът сложи всичко на място – просто защото това надали ще се случи. Щом нищо не е станало през изтеклите 15 години, едва ли тепърва от само себе си ще дойдат някакви промени, обобщава изданието. Най-важното според Медведев е руските фирми да бъдат поставени в такава ситуация, че просто да е неизгодно за тях да работят с неефективни технологии и остаряло оборудване. Първа крачка в тази посока бе законът за енергоспестяването; занапред ще трябва да бъде задействано и законодателството за техническото регулиране, добавя „Росийская газета“.

Положението с финансирането на новите технологии е още по-лошо, отколкото сочи официалната статистика в Русия. Това заявила на заседанието Елвира Набиулина, министър на икономическото развитие, пише „Время новостей“. Парите отиват главно за модернизиране на използваното вече оборудване, а не за разработка на пробивни решения, пояснила тя. „Запушват се дупки“, коментирал Медведев. „С редки изключения е така“, съгласила се Набиулина. Тя веднага предложила „доброволно-принудително стимулиране на компаниите“ – да им бъде определен целеви дял от разходите, който да се насочва за иновации, информира „Время новостей“. Според Набиулина, прилаганите досега данъчни стимули не са довели до ръст на средствата за перспективни разработки. Тя предложи срокът за амортизация на промишленото оборудване да се намали от 10 на 2 години, експерти да оценяват доколко разработките по места отговарят на приоритетните насоки в модернизацията, а властите да накарат държавните компании да приемат специални програми за иновационно развитие, отбелязва „РБК дейли“.

Идеята да бъде оценяван иновационният характер на продукта, преди фирмата да получи данъчни преференции, ще съдейства за свеждане на риска до минимум. Съответно инвестициите на руските държавни корпорации в НИОКР в близките години може да стигнат „западното“ равнище от 8-10 на сто, смята московски бизнесаналитик, цитиран в „РБК дейли“. Шефовете на държавните корпорации бяха заплашени с оставка, ако не се захванат най-сетне с иновации, пише „Независимая газета“. Ръководителите на държавните компании фактически потвърдиха най-страшните догадки на президента, изтъква всекидневникът. Наред с много вестници всекидневникът цитира думи на Дмитрий Медведев в отговор на един от тях, пожелал „да отвърне на неговата реплика“. „Това вече не е реплика, а присъда. Репликите са ваши. А онова, което казвам аз, се превръща вече в гранит“, заявил държавният глава.

Медведев отправи много ясен сигнал до шефовете на държавни компании, че основният стимул да се заловят с иновации е да бъдат продължени трудовите им договори за следващата година, добавя „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.