Призракът на военния преврат отново броди в Турция

Приетият в края на юни от турския парламент закон, който дава възможност за съдене на военнослужещи от цивилни съдилища в мирно време, започва да дава своите резултати. В последните няколко дни съдия, армия от прокурори и висши полицейски служители, разследващи предполагаем заговор за убийство на вицепремиера Бюлент Арънч, обискират едни от най-секретните военни щабове и преглеждат свръхсекретни документи. За най-малко осем военни бе съобщено, че са били арестувани. За двама от арестуваните се твърди, че са полковникът и майорът, които за кратко бяха задържани и по-късно освободени миналата седмица във връзка с предполагаемия самоубийствен атентат срещу Арънч.

Няма официална информация във връзка с безпрецедентното претърсване от цивилни лица на военни казарми, но са налице изобилие от спекулации, стигащи дотам, че прокурорите може скоро да намерят свръхсекретни документи за позорните нападения срещу немюсюлмански малцинства на 6-7 септември 1955 година, особено срещу етнически гърци в Истанбул, или документи за това как държавата е била подготвена за военен преврат или намеса в държавната политика през 1971, 1980 и най-скоро – през 1997.

Има и твърдения, че съдията и прокурорите извършват разследване в Регионалната дирекция за мобилизация в Анкара, която е една от най-секретните служби на турските въоръжени сили и отговаря за изготвянето на планове за отбрана в случаи на нападение или окупация от чужда сила, търсейки доказателства за предполагаем подготвян преврат.

Третият поред обиск в секретната военна служба в рамките на около 30 часа стана, докато Съвета за национална сигурност, съставен от ръководни правителствени членове и петима военачалници, се срещнаха под председателството на президента Абдуллах Гюл, за да направят оценка на „външните и вътрешните заплахи за сигурността“ в контекста на слуховете за нарастващо напрежение между управляващата Партия на справедливостта и развитието, на която Конституционният съд наложи глоба миналата година заради осъществявана ислямистка дейност, и турските въоръжени сили, които се смятат за пазител на модерната светска демократична турска република, създадена от Кемал Ататюрк върху останките на рухналата Османска империя.

Второто претърсване на военните казарми всъщност стана само часове след като по покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Илкер Башбуг и командващият сухопътните сили ген. Ъшък Кошанер имаха непланирана среща с министър-председателя заради първото претърсване и ареста на осмината военни, пораждайки твърдения, че правителството е сключило някаква сделка с генералите, преди да изпрати съдията и прокурорите във военните щабове за безпрецедентното им претърсване.

Има и обратните твърдения, че Турция преминава през много сериозна конфронтация между отделните държавни институции. Според тези твърдения изглежда, че поне част от полицията и съдебната система работят в посока разчистване на сметки с армията и националната разузнавателна организация МИТ и изглежда така сякаш отделните най-важни институции в държавата „са се хванали за врата“.

Обезпокоен от последиците на подобен имидж на държавните институции, министър-председателят Ердоган заяви през уикенда, че „никой няма да се възползва от твърдения за проблеми между институциите“. Освен това той подчерта, че „всяко правдоподобно твърдение се разследва“ и че „всеки трябва да знае, че статуквото в Турция ще бъде променено“.

Премиерът подчерта: „Една цяла институция не може да бъде обвинявана заради грешките на отделни хора. Никой няма право да застрашава мира в държавата със слухове и спекулации“. Неговото следващо изречение, обаче, бе доста недвусмислено и всъщност хвърля необходимата светлина върху това какво наистина може да стане в държавата. Той подчерта, че неговата администрация е „решена да промени статуквото“ и да продължи процесите, които ще направят Турция „по-добра демокрация“.

Така че дали сега сме свидетели просто на безпрецедентни претърсвания на граждански съдия и прокурори във военни бараки заради предполагаемо подготвяне на военен преврат или става въпрос за цивилен преврат посредством стратегията „разделяй и владей“ срещу вече отслабения пазител на светската демократична република?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.