Събитията в Иран напомнят начало на гражданска война

Демонстрант по време на протести в Техеран. Снимка: ираннюзнау

Погледнато отстрани, събитията в Иран все повече напомнят начало на гражданска война, пише московският в. „Росийская газета“. Опозицията в страната организира масови акции – според лидерите й в протести са участвали досега стотици хиляди души, а загиналите вече са десетки, посочва изданието.

Официален Техеран запазва спокойствие. Властите наричат политическите си противници „контрареволюционни терористични групи“ и през последното денонощие арестуваха над 300 опозиционери, участвали в протестни акции. Застрелян в сърцето бе 35-годишният племенник на опозиционния водач Мир Хосейн Мусави, припомня всекидневникът.

Не се знае кой е стрелял. Шефът на техеранската полиция твърди, че подчинените му не са използвали огнестрелно оръжие, за да разпръснат демонстрантите. В Иран има впрочем множество други силови структури, които също участваха в потушаването на демонстрациите, посочва руският официоз.

Не е съвсем ясно какво точно е провокирало масовите безредици в Техеран в неделя, отбелязва той и напомня, че според властите част от загиналите са станали жертва на нещастни случаи, а на чуждестранните журналисти е забранено да отразяват събитията в Техеран. Според цитиран в материала сайт на местната опозиция обаче трима от загиналите са били убити от войници, стреляли срещу тълпата на булевард в центъра на иранската столица, а още един е бил застрелян в близка пресечка. Полицията и военните изгубили в сблъсъците петима.

Официален Техеран предполага, че опозицията съзнателно е излязла на улицата по времето, когато жителите на Иран отбелязваха Ашура, допълва „Росийская газета“. Церемониите на този ден са съпроводени с масови шествия и публични самоизтезания в знак на скръб за мъченическата гибел на имам Хюсеин, внук на пророка Мохамед, загинал през 7-и век в битката за Кербала.

Процесът, водещ към смяна на режима в Иран, е задействан и няма връщане назад, коментира пред „Ведомости“ Евгений Сатановски, президент на руския Институт за Близкия изток. „Режимът на Ахмадинеджад ще оцелее само ако бъде достатъчно твърд. Ако се ограничи с полумерки, до 10-12 години ще падне“, убеден е политологът. На обратното мнение е Раджаб Сафаров, директор на московския Център за изследване на съвременен Иран. Опозицията в Ислямската република няма харизматичен лидер, нито център на силата или ефикасна система за управление, така че в най-близко време там няма да избухне революция, заявява експертът за „Ведомости“.

Според Масумех Торфех в статия за в. „Гардиън“ положението в Иран е достигнало точкаа, от която няма връщане назад. Опозицията от седмици призовава за падането на Ислямската република и отстраняване от власт на върховния лидер аяотлах Али Хаменей. Собствените му поддръжници искат възможно най-тежкото наказание за подстрекателите на размириците.

Ако се съди по видеозаписа и снимките, разпространени в интернет, въпреки жестоките репресии през изминалите шест месеца опозицията не изглежда изплашена. Демонстрантите открито се изправят пред полицията и силите за сигурност. Много полицаи бяха ранени в сблъсъците през последните два дни, както и десетки опозиционери, а осем души загинаха вчера на Ашура – деня, в който според ислямската традиция не трябва да се пролива кръв. Някои от снимките на убитите завчера са също толкова ужасни, колкото тази на Неда Ага Солтан от лятото.

Различни слоеве на опозицията – ислямисти реформатори, по-съвременните, вероятно светски млади активисти и учени, както и артисти, музиканти и журналисти – са разгневени през последните няколко седмици. На студентите, които винаги са на предната линия на демократичното движение в Иран, не бе позволено да празнуват празника си 16-и азар (7 декември).

На високопоставени аятоласи реформатори в Кум и Исфахан не бе позволено да оплачат смъртта на високо почитания велик аятолах Хосейн Али Монтазери. Няколко аятоласи и водещи опозиционни фигури, които говориха открито в защита на човешките права, правото на демонстрации и свободни медии, бяха заплашвани със загуба на позициите си и обвинени, че сътрудничат на западен заговор. Стотици високопоставени опозиционни фигури бяха арестувани вчера и завчера, а мнозина, които са задържани, получиха дългогодишни присъди.

Въпреки безпрецедентните й техники на разпространяване на информация и събиране на подкрепа, на опозицията все още й липсва ясна позиция накъде се е запътила и какво ще прави, ако събори режима. Липсва й също лидер, приеман от всички. Активисти твърдят, че ако са имали такава яснота, цялата държавна машина е щяла да прати в забвение лидерството им.

Истина е, че военната ръка на режима убива и арестува безразборно. Истина е също, че Хаменей вече няма на разположение нито един от калените си съветници, като бившите президенти Хашеми Рафсанджани и Мохамад Хатами или бившия говорител на парламента Мехди Каруби. Той ги изолира, като подкрепи Махмуд Ахмадинеджад на президентските избори. През последните шест месеца върховният лидер загуби също важни връзки с реформаторите аятоласи и духовенството в свещените градове Кум, Исфахан и Машхад.

Лидерът сега е заобиколен от твърдолинейни духовници, десни политици, Революционната гвардия и милициите басидж, които призовават за пряка конфронтация. Това може да доведе само до още кръвопролития. Опозицията сега призовава за повече стачки и атаки срещу важни центрове на властта като държавната телевизия, където вчера имаше сблъсъци. А през февруари се навършва 31-ата годишнина от основаването на Ислямската република. Говори се за военен преврат от страна на Революционната гвардия, ако положението не се успокои.

Иран е изправен пред дълъг период на политическа нестабилност и с нарастващото напрежение в съседен Пакистан, съчетано с насилието в Афганистан и Ирак, регионалната сигурност изглежда е в опасност повече от всякога през последните години.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.