Две и девета (глуха) си отиде – да ни е честито!

Иво Инджев

Не че искам да е така, но е факт: в европейското състезание на народите през изминалата година бяхме девета дупка на кавала. Имам предвид по отношение на хубавите неща (които се случват на другите) – заплащане на час, ден или месец, чистотата и зеленината на градовете дори (София се оказа направо на дъното) и в крайна сметка, сумарно – като качество на живота.

За сметка на това в подредбата по показатели, с които никой никъде не се гордее, нашата Горда Стара планина стърчеше страховито над конкуренцията като съветски паметник. По стандартите на ЕС здравеопазването ни е направо в услуга на погребалния бизнес (за него тук няма криза – тъкмо напротив). Това пък е тясно свързано с демографските ни върхове в закопаването на нацията. И не е чудно, че то се отразява на рекордно мрачното ни настроение – отново бяхме сред най-нещастните на континента, най-недоволните от управлението на страната, най-песимистично настроените А и сред най-склонните да посегнем на себе си, вместо на виновниците.

Другаде тази заредена с недоволство атмосфера би предизвикала очистителни граждански катаклизми, но у нас тя произведе само един изборен напън, чийто ефект тепърва предстои да бъде изучаван от самите нас (и на наш ГЕРБ).

Медиите изригнаха, но в странна имплозия – в смисъл, че продължиха да се размножават по противоестествен път и в угода на самите себе си, самозатваряйки се в продължаващ процес на самозадоволяване, който явно стимулира фертилните напъни на техните оплодители. Но не и прераждането на гражданското общество.

Случи се обаче и нещо прекрасно – две и девета (глуха) отмина. Това е най-положителното събитие за отчетния период – със сигурност никой друг народ в Европа не би трябвало да се радва толкова на факта, че тя остана в миналото.

Да ни е честита старата две и девета (глуха) с това, че благоволи да си отиде!

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.