Сомалийски пирати – най-успешната година

Сомалийски пират. Снимка: морнюз

След последните нападения броят на пиратските атаки в Аденския залив и край бреговете на Сомалия през 2009 г. достигна 214, а 47 кораба бяха похитени. За сравнение през 2008 г. пиратите извършиха 42 успешни нападения от общо 111 опита до декември, когато бе разположена европейската военноморска мисия за борба с пиратството, посочва „Вашингтон пост“.

Плаващият под британски флаг химикаловоз „Сейнт Джеймс парк“ с 26-членен екипаж (с петима българи в него) е похитен от същата пиратска група, която от края на октомври държи в плен британската двойка Пол и Рейчъл Чандлър, пише в.“Таймс“. Пиратите превзеха „Сейнт Джеймс парк“ с водоизместимост 14 000 тона в понеделник в международен транзитен коридор, който се смята за обезопасена зона за плаване през Аденския залив и се охранява от международните военноморски сили, припомня изданието.

Според „Таймс“ похитителите на химикаловоза принадлежат към клана Хауие, който контролира пиратството в акваторията на Южна Сомалия. Пиратска група от Хауие поиска откуп от 4,5 милиона лири стерлинги за освобождаването на семейство Чандлър, които са в плен в Сомалия повече от два месеца. Двойката от графство Кент бе отвлечена на 23 октомври заедно с яхтата им северно от Сейшелските острови в Индийския океан.

Няколко часа след като заловиха „Сейнт Джеймс парк“, в плен на сомалийските пирати попадна и гръцкият товарен кораб „Навиос Аполон“, плаващ под панамски флаг. Стратегията на пиратите отново се доказа като печеливша в понеделник, когато морските разбойници получиха 2,5 милиона лири стерлинги откуп за сингапурския кораб „Кота Ваджар“, обобщава „Таймс“.

Двойното нападение срещу търговски кораби показва, че година след началото на операцията на международната военноморска армада край сомалийския бряг, пиратството все още е проблем, посочва „Вашингтон пост“. Двете атаки в понеделник бяха извършени на повече от 1600 км една от друга, което показва, че пиратите действат на изключително голяма територия, която трудно би могла да се охранява ефективно. По думите на комодор Джон Харбър, говорител на военноморската мисия на ЕС, двата случая вероятно нямат връзка и са просто съвпадение.

Според представители на ЕС в Индийския океан и Аденския залив действат няколко пиратски банди с участието на близо 1000 сомалийци. Министърът на информацията от нестабилното сомалийско правителство, подкрепяно от ООН, призова международната общност да преследва пиратите по суша. „Много пъти повторихме, че преследването на пиратите по суша е изключително важно за всеки военен отговор“, заяви министър Дахир Геле.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.