Руски медии: През 2010 г. Русия ще похарчи всичко спестено

Годината бе твърде трудна за цяла Русия и по-специално за финансовата й система, заявил президентът Дмитрий Медведев на работна среща с финансовия министър Алексей Кудрин. Данни на Кудрин сочат, че следващата година също няма да е лесна, пише „Комсомолская правда“. Приходите в руския бюджет ще намалеят с 25 на сто, но е решено разходите да не се орязват, а напротив, да бъдат увеличени с 28,4 процента. Защото държавата не се отказва от поетите ангажименти – да изплаща пенсиите и помощите. Харчи се и от парите, скътани в резервния фонд. За антикризисни мерки са изразходвани 2 трилиона и 655 милиарда рубли, изтъква вестникът.

„Пресметнато в непопулярни чужди пари, това означава почти 100 милиарда долара“, изчислил Медведев. Кудрин добавил „без особено съжаление в гласа“, че е възможно идната година Русия да похарчи целия си резервен фонд и дори „да вземе малко назаем“. Московското финансово ведомство разчита, че цените на петрола догодина ще бъдат високи. Ако са над 70 долара за барел, няма да се наложи Русия да взема заеми, посочва всекидневникът. Според Кудрин, Русия влиза в новата година, натрупала „добри резерви“, допълва той. Като главно събитие на отминаващата година в Русия „Независимая газета“ определя „не реформите, а думите, написани в статията на президента „Русия, напред!“ и произнесени след това на форума в Ярославл“. Тези думи „засега наподобяват пунктирна линия, но тя „има своя посока – различна от онова, с което сме свикнали“, изтъква изданието.

Медведев нарече нещата с имената им: „Неефективна икономика, полусъветска социална сфера, неукрепнала демокрация, негативни демографски тенденции, нестабилен Кавказ. Това са много големи проблеми дори за държава като Русия“, посочва вестникът. Държавният глава е изпълнен с оптимизъм, рисува примамлива картина за бъдещето на Русия, набелязва роли за отделните участници в предстоящото грандиозно начинание – модернизацията на всички сфери от обществения живот в Русия: законодателите, държавните и частните компании, чуждестранните фирми и научни организации, работещи в страната.

Още по-фантастична изглежда прогнозата му за политическата система, която според него ще бъде „крайно отворена, гъвкава и вътрешно сложна“. Колкото по-далеч стига в мечтите си президентът, толкова по-ясно личи, че те не съвпадат с днешните реалности, коментира всекидневникът.

Президентът отправи апел за сътрудничество към всички, които споделят убежденията му, и обеща, че „ще действаме сега, веднага“. Това „сега, веднага“ обаче не е настъпило и до днес. Партията на властта „Единна Русия“, противопоставила на новата линия някакъв странен хибрид, наречен „руски консерватизъм“, демонстрира на конгрес меко отклонение от президентския курс, констатира „Независимая газета“.

В Русия обаче „нещо неуловимо се променя“ и Дмитрий Медведев навлиза в 2010 г. по-уверено, отколкото влезе в предходната, подчертава вестникът. Измеренията и дълбочината на промените през идната година ще ни покажат дали президентските му амбиции са изчислени за две години напред или за осем, добавя „Независимая газета“.

През 2010 г. предстои юбилей от перестройката на Горбачов, припомня „РБК дейли“. „За четвърт век оттогава в Русия настъпиха радикални промени, но остана най-важното – хората все тъй не вярват, че повечето от тях ще заживеят по-добре“, посочва изданието. Русия се прости с мечтите да стане „тихо пристанище“ по време на световната криза, преди още да свикне с тях.

Повечето компании в цял свят се насочиха главно към извличане на максимални печалби, което влоши общата ситуация и по-специално тази в Русия. Отчасти това бе причината да запомним 2009 г. главно като година на конфликти и трескаво търсене на нови пътища за развитие, пише всекидневникът. Той цитира Джефри Имелт, шефа на „Дженерал мотърс“, упрекнал неотдавна бизнесмените в „посредственост и алчност – ужасни качества“.

Тъкмо тези качества бяха заимствани от повечето руски предприемачи, твърди „РБК дейли“. В името на своето развитие Русия може да се бори с това единствено като изгради система за честно управление, която да ограничи алчността или страха на местните бизнеслидери. Но кой би могъл да го стори, щом самата държава отдавна вече е част от днешната система, пита се вестникът.

Сегашната система за управление в Русия е поставила лостовете за вземане на решения в ръцете на двама души. Това само по себе си е предпоставка да нараства броят на конфликтите между хора от обкръжението на президента Медведев и на премиера Владимир Путин, прогнозирали пред „Ведомости“ източници от руското правителство и от Държавната дума. Наближават следващите президентски избори, насрочени за 2012 г. Тогава Путин и Медведев, както признаха, предстои да се „споразумеят“. Но екипите им вероятно ще преминат към по-открита конфронтация, твърди изданието.

„Думата „модернизация“ започва да се споменава подозрително често в Русия – както се говореше навремето за „ускорение“, „гласност“ и „перестройка“. И ако си спомним само, че това бе в навечерието на 90-те…“, пише в коментар „Московская правда“. Добрите намерения може да затънат в разни чиновнически и други коридори, предупреждава всекидневникът.

Експерти смятат, че през 2010 г. Русия ще живее в някакво междинно състояние – между стагнация и предпазливи реформи, посочва той. Московски политолог предсказва, че догодина федералните власти „ще преразгледат отношението си към бившите олигарси“ и „ще реприватизират редица неефективни държавни предприятия“.

Според него, предстои също да бъдат свалени от постовете им „стари губернатори от тежката категория“, които според федералния център са пречка за модернизацията. Анализаторът очаква и „серия от шумни скандали, и вътрешни, и международни, във връзка с честването на 65-ата годишнина от Победата“ – „вълна от териториални и финансови претенции от страна на други държави“ към Русия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.