Една нощ в операта на Нова година

Софийската опера прави по традиция вечерта преди полунощ на Нова година празничен концерт. Нещо подобно на концерта във Виенската филхармония на обяд на 1 януари.

И докато във Виена се събират богаташи и държавни глави, в софийската опера, освен малцина дипломати, идват 1000 души ентусиазирана публика, която едвам е отделила по 50-ина лева за билет. Телевизиите у нас не обръщат внимание на тоя концерт, да го запишат и излъчат, както във Виена.

Какво може да види в тази прекрасна вечер средният българин в операта? Няма Ивани, няма Златки. Има увертюри, арии, Верди, Росини. И бедни музиканти, балерини и певци. Както казал един среден българин, попаднал на балет – „Некви с едни фустички рип`аа, скач`аа, един фан`а  една, вдиг`а  я, мирис`а  я, па я  фърл`и.”

Леле, как не се е сетил средния българин, че от бюджета се дава по някой милион годишно, за да има такива безсмислени работи. Като си помисли човек – дали за кефа на няколко хиляди души, които ходят по няколко пъти през годината на опера, трябва да се трошат народни пари? Кога ли някое талибанско правителство ще се сети да направи съкращения и на тези излишни разходи, както за БАН?

Иначе средният българин се гордее, че българските оперни гласове са най-големите – дори при гласуването по БНТ неотдавна избра точно тях за културно достижение на века. И какво излиза – няколко хиляди слушат опера, а няколко милиона се тупат в гърдите и викат – нашите са най-големите.

И в тая гордост има една голяма несправедливост – за спорта се наливат милиони, с надежда да се тупаме в гърдите, че някой наш се е качил на почетната стълбица. А за една високоинтелектуална дейност като операта се дават трохи от трапезата и някакви ентусиасти музиканти или балерини стават виртуози, привикнали да им плащат половин заплата на полицай.

И кое дава престижа на държавата? Полицията, Златките, броят на джиповете по улицата? Или операта?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.