Ако войски погнат пиратите, ще плаче ли някой за тях, както за Афганистан?

По Нова година сомалийските пирати отвлякоха два кораба с български моряци, а дни след това сомалийският премиер се изказа, че за да се спре пиратството, трябвало да се пребори бедността в страната. Ех, как хубаво звучи. Ако им давали 10% от разходите за военни патрули в океана край Сомалия, щяло да допринесе повече за справянето с пиратите по суша.

Всъщност, прилича на рекет. Премиерът звучи като човек, който е свързан със самите пирати, което може и да не е изключено. Нещо като – дайте пари, да намалим отвличанията. И ако има луд да му ги даде, по цял свят в бедните страни ще почнат да отвличат, щото така дават пари.

На Сомалия й трябват образование и инвестиции. Без образование няма инвестиции, няма крачка към цивилизацията. А премиерът на Сомалия иска пари в брой. Да ги папнат едни бедни. А то до бедните няма да стигнат, ами ще стигнат до пиратите и техните хора в корумпираната им власт.

Интересно се получава – в 21 век, на модерната навигация и сателитните връзки, банди по 7 души с една моторница, автомати „Калашников” и сателитен телефон отвличат кораб на 600 мили от брега. После го подкарват към тяхно си пристанище на сушата и чакат милионите да им ги пуснат с хеликоптер.

Ще се възмути ли някой, ако международни сили влязат в Сомалия с войска и завземат пристанищата на пиратите? Ще почне ли някой да плаче защо американски и други войски погазват суверенитета на една независима държава? Нищо чудно.

Както се вижда, у нас доста хора плачат защо САЩ са в Афганистан. Където талибаните не са много различни от пиратите на Сомалия. Войски трябваше да влязат да ги озаптят още когато обявиха, че ще разрушат двете 90-метрови статуи на Буда. А светът гледаше безучастно как ги гърмят с танкове, и се намеси чак когато приятелите на талибаните от Ал Каида гръмнаха двете кули в Ню Йорк.

Същото ще стане и с пиратите. Ще стават все по-нахални и ще започнат да отвличат пътнически и всякакви кораби навсякъде в световния океан, така, както се отвличат самолети. И светът ще започне война с тях чак когато стане някоя по-голяма беля.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.