И Войводина се отдръпва от Сърбия

Демонстрация за автономия на Войводина. Снимка: аутономия.инфо

Сръбските националисти са вбесени от новия автономен статут на Войводина, тяхна северна провинция. На практика държавата им се свива от две десетилетия и новият статут е може би първата стъпка, която води към независимост на Войводина. В края на краищата Косово и Войводина имаха еднакво голяма автономия, докато Слободан Милошевич не я премахна през 1989 г. А през февруари 2008 г. Косово, чието население е предимно албанско, обяви независимост.

Подобни страхове са безсмислица, казва Боян Пайтич, премиер на Войводина. Такива са и сравненията с Каталония и Шотландия, където автономията е базирана на език или история. Около 65 процента от два милиона жители на Войводина са сърби, които нямат желание за независимост. Освен това, в сравнение с автономията, която провинцията имаше между 1974 г. и 1989 г., правомощията, които сега има, изглеждат скромни. Всъщност скептиците казват, че това, което наистина е заложено, е битката за партийна власт, влияние и пари между г-н Пайтич и президента на Сърбия Борис Тадич. Г-н Пайтич отхвърля подобни твърдения. Това, което е спечелила Войводина, казва той, е способността да се развива като другите европейски региони. Но Реля Дражич, издадел от Нови Сад, столица на региона, който иначе приветства по-голямата автономия, вижда в това парадиране.

Повечето местни хора много не ги е грижа, отчасти поради това, че не знаят какво на практика ще означава повече автономия. В миналото Войводина е била арена на разрушителни войни и големи миграции, което я направи едно от най-смесените етнически райони на Балканите. След Втората световна война етническите германци бяха прогонени, а празните им села бяха заселени отново, предимно от босненски сърби. Балканските войни от 90-те години доведоха до по-голяма миграция. Войводина има шест официални езика, сред които рутенски (старобеларуски – бел. ред.) и словашки.

Унгарците, които са около 14 процента от населението, са най-голямото малцинство. През последните две десетилетия обаче младите унгарци се върнаха обратно в Унгария. В малкия град Бачка Топола, чието население е предимно унгарско, Янош Хаджи, журналист, се оплаква, че всеки, който има достатъчно мозък в главата си, бяга.

Макар голяма част от Войводина да остава бедна, някои нейни части се справят добре. Голяма част от провинцията е равнинна и плодородна селскостопанска земя, а има и малко добре развиваща се дребна индустрия. Войводина е също родина на най-успешната марка на Сърбия – музикалния фестивал „Екзит“, създаден през 2000 г., който направи повече от всичко останало за подобряване на следвоенния имидж на Сърбия. Неговият мениджър Боян Бошкович говори за превръщането на Нови Сад в Единбург на Балканите. Той говори за култура, а не за политика.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.