Успехите на българската прокуратура в борбата с организираната престъпност

Едвин Сугарев

Данни, които са наистина покъртителни – защото фигурират не къде да е, а в отчета на прокуратурата по тъй наречените дела с обществен интерес. По признанието на самите прокурори от всички разследвания в България за първите девет месеца на 2009 г. едва 20% от разследванията за организирана престъпност стигат до съда, едва 15% от тези за корупция и едва 7% от тези за пране на пари.

Нека подчертаем още веднъж – стигат до съда. Тук изобщо не става дума за осъдени престъпници. Тези проценти отразяват само делата, за които прокуратурата е решила, че има мегдан да бъдат внесени в съда. По колко от тези 20, 15 и 7 процента се произнасят реални присъди – това е нещо, за което прокуратурата си мълчи.

Можем само да си представим как е било в предишните години – по време на управлението на тройната коалиция, след като прокуратурата подчертава факта, че тази година осъдените за организирана престъпност били повече, отколкото в предишни години. Според този отчет, резюмиран в „Дневник”, ако през 2009 за организирана престъпност са били осъдени 129 души, то през 2008 г. са били 96, а през 2007 – 43.

Разликата звучи внушително, нали? По нея можем да съдим как директивата на главния прокурор за това, че първите шест месеца от управлението на Бойко Борисов са решаващи за българската прокуратура, се претворява в дела. Нищо, че самият главен прокурор е бил такъв и през 2008-а, и през 2007-а година.

Нека обаче видим какво се крие зад тази прокурорска статистика. Като едни съвестни хора прокурорите са се погрижили не само да представят броя на осъдените, но и разбият този брой на съответните проценти, характеризиращи наказуемостта на различните престъпления.

От тази статистика всъщност става ясно, че прокуратурата разбира под термина „организирана престъпност” много широк кръг престъпни деяния, включващи всякакъв род корупционни практики – подкупи, данъчни престъпления, злоупотреби по служба и какво ли още не. Та в тази статистика има и един параграф, спрямо който обществеността е наистина твърде чувствителна, а ефектът от престъпленията – с преки последици върху перспективите на България, респективно върху джоба на всеки от нас: злоупотреби с фондовете на ЕС. В тази чувствителна сфера прокурорската успеваемост възлиза на 0.65%.

Колко прави 0.65% от общо 129 осъдени? Прави – цифром и словом – около един човек. И този човек не е Баткото. Нито пък е Марио Николов.

Друга сфера на организирана престъпна дейност, която е дотолкова в центъра на обществения интерес, че според последните социологически изследвания решаването й е основен приоритет за българските граждани, е корупцията – във всичките й форми и разновидности. Тук нещата са по-пищни и цветущи; кипи бурна, но – общо взето – безмислена дейност. Прокуратурата е сварила да образува цели 203 разследвания, по които са произнесени общо 15 осъдителни присъди.

Излишно е да посочвам, че сред осъдените не е нито Валери Цветанов, нито Емилия Масларова, нито Николай Цонев. Същите са само сред следствените, осъждането е друга опера. Перспективите пред тях не са особено мрачни – има светлина в дъното на тунела, след като оправданите са два пъти повече от осъдените.

Следователно съда се е произнесъл по общо 45 от тези 203 разследвания за корупция. Останалите? Е, те попадат в онази графа, в която са делата, които прокуратурата се е отказала да внася в съда, впечатлена от собствената си неспособност да намери годни тези и доказателства.

Имаме си следователно една твърда самокритична прокуратура. Като трябва да подчертая, че това е благоприятната, но и твърде невероятна хипотеза. По-вероятната е, че много престъпници са добре запознати с прокурорските ставки. И надлежно си плащат.

Но все пак – успеваемост 6.41 % в борбата с корупцията – звучи оптимистично, нали?

Звучи така, особено като го сравним с други сфери от борбата с организираната престъпност, радващи се на не по-малък обществен интерес. Например прането на пари. Там успеваемостта е 0.4%. Това – за сведение на прокуратурата – е по-малко от един човек. Вижте колко е 0.4% от 129 осъдени и ще се убедите.

Интересно – как ли са го изчислили г-да прокурорите? Дали имат предвид някого, който смятат да осъдят, но още не са – или просто са разделили броя на всички осъдени на годините от тяхната тежка и хероична борба с престъпността, та се е получило това 0.4%?

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.