„Тагесшпигел“: Двете биографии на Румяна Желева

Румяна Желева с Мишел и Барак Обама. Снимка: Държавен департамент

„Нямам нищо за деклариране“ – под това многозначително заглавие германският вестник „Тагесшпигел“ публикува портрет на българската външна министърка Румяна Желева. Автор е софийският кореспондент на изданието Франк Щир.

Румяна Желева се смее много и с удоволствие. Че притежава и развит усет за хармония, това българската външна министърка демонстрира в началото на ноември с танцовото си изпълнение във вечерното шоу ВИП Денс на частния канал Нова. 40-годишната докторка по социология носеше лъскава бална рокля и развя русата си грива в грациозна румба на подиума.

Желева – с две биографии

Тя е номинирана за еврокомисарка по международното сътрудничество, хуманитарните помощи и управлението на кризи. Някои критици огласиха съмненията си дали Желева притежава компетентността да представлява ЕС в тежки мисии. През шестте месеца, откакто е външен министър, тя посети САЩ и беше приета от папата във Ватикана, но други акценти не постави.

Още от самото начало премиерът Бойко Борисов я представи като преходна фигура и именно като бъдеща еврокомисарка. На 12 януари тя ще трябва да убеди Европарламента, че е достойна за комисар. На своята уебстраница Желева подробно документира: образованието си, получено в Немската гимназия в Бургас, следването в София по специалността „Социална педагогика“, дисертацията, защитена през 2003 година в университета в Магдебург на тема „Социални характеристики на предприемачеството в икономиките в преход“ та чак до пътуванията си като евродепутат между 2007 и 2009 година.

В интернет се върти обаче нейна паралелна биография, където Желева фигурира като собственичка или ръководителка на различни фирми след 1995 година – като се започне от инвестиционни фондове, участвали в приватизацията и се стигне до консултантската фирма „Глобал Консулт“.

Съпруга на мафиот?

На този фон задължителната имуществена декларация на министърката за 2008 година звучи изненадващо скромно. Навсякъде е нанесено „Нямам нищо за деклариране“. В средата на декември депутатът от Зелените в Европарламента Даниел Кон-Бендит се заинтересува от бизнеса на съпруга на Желева. До август 2009 година Красимир Желев е бил шеф на Централната Кооперативна Банка (ЦКБ), която е част от смятания за съмнителен фирмен конгломерат ТИМ. Един всекидневник попита дали пък за еврокомисарка не се готви една „гангстерска невеста“, а Желева заплаши със съд заради клевета.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.