Защо Истанбул стана европейска културна столица

Истанбул. Снимка:форумасил

Истанбул заедно с Печ в Унгария и Есен в Германия е една от трите европейски столици на културата за 2010 година и то преди всичко заради своята вековна история и съвременно изкуство.

„Истанбул, най-вдъхновяващият град в света“ – гласи мотото на рекламната кампания на тази европейска столица на културата. Много са нещата, които правят петнайсетмилионната метрополия на Босфора привлекателна. Това са преди всичко историческите забележителности: бившата византийска катедрала Света София, джамията на султан Ахмед, наричана Синята джамия, резиденцията на турските султани от Османския период Топкапъ и кулата Галата, изградена навремето от майстори от Генуа.

Една от атракциите е и мащабният строеж на южния бряг на стария град, известен под името Йеникапъ. Тук се намира пътен възел от голям транспортен проект, включващ подземна железница с дължина 1,4 километра. Тунелът ще минава на дълбочина 56 метра под Босфора, а по линията ще могат да се превозват 150 000 пътници на час, което би освободило Истанбул от сегашните транспортни проблеми.

Още при първите строителни измервания по този проект бяха открити останки от древно византийско пристанище. Строителните работи бяха прекъснати и теренът бе обработен първо от археолозите. Ралф Бекс от университета в Тюбинген в Германия е един от тях. „Новите разкопки в Йеникапъ доказаха човешко присъствие още от ранната желязна епоха, така че можем да кажем, че мястото, където сега е Истанбул, е било населено още тогава. Това разбира се, допълнително подчертава значението на това място“, каза Бекс за радио Дойче веле.

Въпреки че Истанбул се смята за град, отворен към света, тук почти няма малцинства. Например преди 50 години тук са живели 120 000 гърци, а днес има само 3 000. За гръцката патриаршия, чието седалище се намира на брега на Златния рог и която се смята за Вселенска, или оглавяваща православните от целия свят, това представлява сериозен проблем. Както казва говорителят на партриаршията поп Доситей, патриархът и неговите бъдещи наследници трябва да бъдат турски граждани.

„Турските епископи в момента, както и патриарсите, са в напреднала възраст. Да се намери някой по-млад митрополит или епископ, който е турски гражданин и живее в Турция, ще бъде много трудно“, каза той за германското радио. Затова гърците се надяват, че православната семинария в Халки, която бе закрита през 1971 г., ще бъде отново отворена. Така в Турция отново ще могат да се обучават православни свещеници. С това малцинството на Босфора ще може да се засили, а Истанбул ще спечели по-добра позиция на международната сцена.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.