Ще даде ли Турция 10 милиарда на България?

Българи от Източна Тракия в Одринския затвор в началото на 20 в. Снимка: промакедония

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу коментира съобщенията в турските медии, че България се готви да поиска от Турция обезщетение за имотите на бежанците от Тракия, изселили се от Турция в България след 1913 г., предаде Анадолската агенция.

„Турция иска да има отношения на много близко сътрудничество и пълна интеграция с всичките си съседи, а отношенията между Турция и България след Студената война се развиха толкова добре, че са като модел в района,“ заяви министърът на пресконференция днес с бразилския си колега Селсу Аморим, след като бе помолен за коментар по въпроса. По думите му това сътрудничество е във взаимен интерес на двете страни и е много добър пример на Балканите. Отношенията между двете държави дори и в период на кризи са били стабилни, добави той.

Давутоглу припомни, че турският премиер е поздравил премиера Бойко Борисов за изборната победа миналата година, а самият той се е срещал по различни поводи с българския външен министър Румяна Желева и всички тези разговори са преминали в дух на взаимно разбиране.

Конкретно по повод изявлението на министъра без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, Давутоглу посочи, че историческите събития не представляват едностранно изселване. „През този период принудени да се изселят от България в Турция са били близо 2 милиона турци,“ посочи турският външен министър. Според него започването на обсъждане по тези исторически въпроси трябва да бъде в рамките на всеобхватна дискусия и да е положено на една много рационална основа.

Продължаването на турско-българското приятелство е в полза и на двете държави. Би имало голяма полза да се избягват изявления, които биха могли да влошат това приятелство. Занапред ще продължим да полагаме усилия за развитие на сътрудничеството с българските ни съседи, заяви турският първи дипломат.

След като му бе зададен и друг въпрос по темата, Давутоглу заяви, че не смята за правилно този въпрос и отношенията между двете държави да бъдат обсъждани повече пред медиите. „До този момент при нас не е пристигнало никакво официално искане. Не се говори за такова нещо. Както казах, продължаването на отношенията между Турция и България като един много добър пример е от полза и за двете държави“, заяви министърът. „Ясни са платформите, в които да бъдат обсъждани тези въпроси между съседни държави, не е имало официална инициатива,“ допълни той.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.