Възпитаник на КГБ ще взема от богатите и ще дава на бедните в Южна Африка

Сергей Балмасов

Президентът Зума изпълнява племенен танц. Снимка: айстуайс

На 9 май 2009 г. в Южна Африка дойде на власт един от най-оригиналните и скандални политици на планетата – 67-годишният Джейкъб Зума. Успех му осигури подкрепата на негърското население: Зума обеща да отнеме имотите и парите от богатите – главно европеиди, и да ги раздаде на чернокожите сиромаси.

Интересно е да проследим жизнения път на този твърде забележителен политик. От 17-годишна възраст той членува в Африканския национален конгрес (АНК), на 21 години става и член на Южноафриканската комунистическа партия. Десет години лежи по затвори, 15 години живее в емиграция и успява да се върне в родината едва през 1990 г., след като рухва режимът на апартейда. Особено интересно е, че междувременно Зума (и той самият не го крие) завършва специална школа на КГБ за подготовка на диверсанти, в която по съветско време били обучавани представители на национално-освободителни движения.

Не се знае дали Зума е намерил приложение за придобитите умения, но политическата му кариера бележи възход и той става вицепрезидент на Южна Африка – пост, който заема от 1999 до 2005 г. Скандалите обаче не закъсняват. Зума неведнъж е разследван във връзка с шумни криминални процеси. По-специално за корупция. Обвиняват го по-специално, че носи отговорността за покупка на оръжия от чужбина, включително остарели френски бойни кораби, на стойност към 5 милиарда долара. Заради което през 2005 г. се налага вицепрезидентът да подаде оставка. И делото отива в глуха линия.

Още като член на висшето ръководство на АНК Зума отива на съд за изнасилване на млада жена, болна от СПИН. Разпитван по време на процеса, веднъж той изрича думи, които шокират цялата страна. Задават му въпрос не се ли е страхувал да не се зарази със СПИН. И той отвръща напълно сериозно: „Аз после се измих“. Зума успява да се оправдае с това, че момичето самичко го провокирало, като облякло много къса пола.

И щом стана дума за връзките му с нежния пол, тук Джейкъб Зума се е прочул като „човек без задръжки“. Има седем жени (сред които четири официални съпруги, на път е да се сдобие и с пета) и до момента има с цели 18 деца. Освен това днешният президент на Южна Африка е автор на многобройни скандални изявления на тема секс. При все че мрази еднополовите бракове и нетрадиционната сексуална ориентация, той не вижда нищо лошо в ранната, тийнейджърска бременност.

Да се върнем обаче към политиката. Зума все още не е изпълнил своите предизборни обещания, което поражда силно недоволство сред електората. Хората припомнят на президента, че на срещи с избиратели е танцувал под звуците на неофициалния химн на борците срещу апартейда „Umshini Wami“ („Дайте ми автомат“), че е обещал да възстанови справедливостта към коренното население. И по-специално уверенията му, че ще даде земя на един милион души. Засега са доволни само членовете на кабинета му, сварили вече да си купят скъпи коли.

Вълната от недоволство доведе до масови безредици в страната миналото лято и есента. Стигна се дотам чернокожи радикали да разбиват и разграбват магазини, собственост на богаташи. Силовите структури на Зума обаче успяха да овладеят положението. Зарекъл се да предприеме мащабна „нова подялба“ на собствеността, сега президентът твърди, че няма да допусне насилие. Но ако не изпълни предизборните си обещания, той надали ще може да управлява и занапред.

Мнозина в Южна Африка впрочем са на мнение, че държавният глава просто изчаква сгоден момент, за да осъществи програмните си планове. Бялото население се страхува, че той ще промени конституционното устройство на страната и ще я превърне от парламентарна в президентска република, като ореже и пълномощията на отделните провинции, овластени в момента да водят доста самостоятелна политика.

Това тревожи особено силно жителите на две западни територии, предимно с бяло и мулатско население. Неслучайно кметицата на Кейптаун Хелън Зиле, лидер на партията Демократичен алианс, тръгна към президентските избори под лозунга „Да спрем Зума – да спасим конституцията!“. „Мълчанието“ на Зума се тълкува и по друг начин – някои изтъкват, че е изправен пред труден избор. Ако изпълни страховитите си предизборни обещания, нищо чудно държавата му да повтори съдбата на Зимбабве, чийто лидер Робърт Мугабе осъществи „историческата справедливост“, прогони белите от страната и в крайна сметка националната икономика рухна. А в противен случай как да успокои недоволните чернокожи, за да избегне гражданска война?

Джейкъб Зума сега е в много трудно положение – опитва се със спешни мерки да измъкне Южна Африка от бедственото положение, коментира по молба на Правда.ру Генадий Шубин, старши научен сътрудник в Института за Африка към Руската академия на науките. Зума обикаля из страната и раздава земи. Но съвсем не за сметка на белите фермери, чийто брой напоследък намаля седем пъти. Мнозина от тях просто изоставиха земите си и заминаха в чужбина. Зума предоставя земи на негроидното население главно за сметка на държавата. Наистина, в твърде ограничени мащаби. А на тези площи няма да се развива и промишлено производство, тъй като за целта са необходими инвестиции, посочва експертът.

Прочее, тази мярка едва ли ще уталожи страстите, които се вихрят в Южна Африка. Осемдесет на сто от населението там живеят под чертата на бедността, което рано или късно ще предизвика социална експлозия. Въпросът е само кога ще стане това. Нищо чудно да е скоро след световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 г. Предстоящото събитие донякъде сплотява разнородното население на страната, отбелязва руският политолог.

„Не изключвам обаче Зума да успее временно да стабилизира положението. Нали е завършил все пак специалната школа на КГБ, където са обучавали курсантите да действат в най-трудни ситуации. Освен това, макар да няма университетско образование, той е човек с огромен жизнен и политически опит. И в този план е с една глава над дипломираните примерно в Оксфорд“, допълва Генадий Шубин.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.