5 пръста сняг, пръдльовци с мерцедеси и на Цветелина винетките

Пътят София – Перник край Владая. Задръстването се равнява с това на „Цариградско шосе“. Снимка: авторът

“Това е конспирация – в София не пада сняг през януари” – това беше написал вчера из Интернет някакъв форумец.
Дали наистина премиерът Борисов няма да каже, че със снега някой цели да дестабилизира правителството?
Друг коментар в Интернет гласеше – “Ако видиш снегорин, намисли си желание.”

Такова беше положението в София вчера. Пълен хаос, трамваи и автобуси се движат със закъснение час-час и половина, колоната от коли по Цариградско се проточи от Окръжна болница до университета.
Ами ако беше заваляло повече? Щом има-няма 10 см сняг предизвикват такъв хаос?

Голямата далавера – снегоразтапяне

По правило от години в София сняг не се чисти. Онзи със снегорина се заблуждава – няма къде да видиш. Фирмите на Вълка, сега на мутрите-титани, правят едно и също – ръсят химикал, който топи снега и при минус 10 градуса. И за това действие прибират милиони. И то само по маршрутите на градския транспорт. Но вчера закъсненията именно в градския транспорт бяха между 1 и 2 часа, което показва, че почистването хич го няма. Това е една от най-големите далавери с парите на данъкоплатците и от години нито медии, нито софиянци се замислят каква грандиозна шашма се извършва. Общината си трае, някой там прибира комисиони от големите пари за снегопочистване, тоест за снегоразтапяне.

Оказва се, че и няколко пръста снежна покривка са в състояние да блокират София. И, както се убедих – цяла България.
Наложи ми се да пътувам точно вчера по снега. За час и нещо успях да изляза от София – цял късмет, защото приятели ми се оплакваха, че се придвижвали по час и половина на по-малки разстояния в града.

Фордовете не палят, мерцедесите не тръгват

Какво ли толкова създава хаоса, освен липсата на снегопочистване?
Пазачът на открития паркинг в квартала има много точни наблюдения. Зимно време все ми повтаряше – “Като падне сняг, сутрин фордовете не палят, мерцедесите не тръгват.” Видях го няколко пъти с очите си. Какво им е на тия фордове на по 7-10 години, но нещо не могат да запалят на студено (в Щатите има вицове за фордовете. Например – “Какво значи FORD? – Found On Road Dead” – англ. – намерен на пътя мъртъв).

А мерцедесите са истинско нещастие. По силата на традицията те са със задно предаване. Зимно време това е кошмар. Особено ако не си сложил зимни гуми. На практика без зимни и по-тесни гуми мерцедесът не се различава от лада и жигули на сняг. А ладите са прочути – те могат да вървят зимно време само със зимни гуми, плюс нещо тежко в багажника, например поне торба цимент 50 кг., а по-добре – 2 торби.

Сетих се за тия особености на автомобилите, като видях колко коли без зимни гуми се мъчат да изкачват незначителни наклони по улиците и предизвикват задръстване. Особено мерцедеси. Онези с ладите изглежда си знаят и като падне сняг по не смеят да се мяркат на пътя. Ама пръдльовците с мерцедесите смело тръгват по снега. Защо пръдльовци? Защото са се изсилили да си купят мерцедес, ама не са си купили зимни гуми. И се мъчат да карат с летните по снега, мъчат и другите.
На наклона по бул. “Драган Цанков” в София видях зарязан отстрани дори мерцедес S-класа.


Бяла тишина

От края на София през Владая до Драгичево стигнах за още час и нещо. Горе-долу със скоростта на пешеходец. Тръгнеш, спреш, тръгнеш, спреш… И, разбира се, на всеки наклон виждах по някой пръдльо с мерцедес, който буксува.

Така изглеждаше пътят от Радомир към Кюстендил. Снимка: авторът

Към Перник и нататък към Радомир – бяла тишина. Никаква идея за почистване на снега. Срещнах един камион да ръси сол с пясък. Точно по средата на пътя. Нито за едното платно, нито за другото. Така че на двупосочен път във всяка посока с по една гума поне колите могат да стъпят на “поръсено”.

Чак към Кюстендил се видяха машини, които чистят. Това, изглежда, е друга държава… Как е възможно?

На Цветелина винетките

Но нещо ми напомни, че държавата е една. Спирах на 4 бензиностанции да си купя винетка. На ОМВ – нямат. На “Шел” – нямат. На “Лукойл” – нямат. Още не им били докарали. Егати държавата – на 5 януари още няма винетки. А трябваше да се продават още от средата на декември. Поинтересувах се защо. Тъжно. Търгът за дистрибуция на винетките го е спечелила СИбанк – банката на Цветелина Бориславова, другарката в живота на премиера Борисов. И поради някакви причини винетки не се продават на бензиностанциите. Щели да се продават по пунктове на Агенция “Пътища”. Така е по-голяма далаверата – ако се продават по бензиностанции, те ще взимат 10-ина процента от цената на винетката. А иначе банката ще спечели повече.

И в колата чух по радиото, че КАТ няма да глобява за липса на винетки до края на януари, до когато щял да се реши проблемът с разпространението на винетките. За да се подпомогне дистрибуцията на премиерската другарка Цветелина. Егати държавата, наистина…

Фен на Борисов беше написал следния коментар в Интернет – „Като падне сняг и любимото занимание на българина е да се тюхка и да плюе що не бил изчистен от улиците… Прогнозата за утре е 9 градуса – най-глупавото изразходване на няколко милиона лева е днес да се чисти сняг, който така или иначе утре ще се стопи!“

Що не спрат да чистят, наистина, като напролет такъв проблем няма да има въобще. Няма да излизаме. А винетки няма какво да печатат, да дадат парите направо на Цветелина и да не се мъчим всички.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.