Тръгва ли Африка на джихад?

Радикалните ислямистки групи в Африка - разнородни и все по-радикални Франс прес

Ислямистки терористи в Нигерия. Снимка: топнюз

Ал Каида в ислямския Магреб, която върлува в Сахел, „талибани“, действащи в северна Нигерия, или групировката Аш Шабаб в Сомалия – под най-различни лица радикалният ислямизъм се развива по стряскащ начин през последните години в Африка на юг от Сахара, предупреждават експерти. „Радикалните ислямистки групировки на юг от Сахара напоследък станаха още по-радикални, особено в огнената си реторика, както и в набирането на нови бойци за въоръжения джихад свещената война „, обобщава Фауаз А. Жерж, професор по международни отношения в Лондонския икономически университет.

Ал Каида в ислямския Магреб, чиито бойци са формирани в алжирската Салафистка група за проповед и джихад, от три години зачести в страните от Сахел отвличанията и убийствата на западняци. Сомалийската групировка Аш Шабаб разпалват кървав бунт в Сомалия, целящ сваляне на правителството и налагане на твърдата форма на ислямския закон шериата. В Нигерия движението Боко Харам чието име в превод от езика на народа хауса, обитаващ северна Нигерия, означава „образованието по западен модел е грях“ иска да установи ислямска държава в чист вид. Огромната държава в Западна Африка, в която 12 северни щата въведоха шериата през 2000 г., привлича сега вниманието след неуспешния атентат срещу американски самолет на Коледа, извършен от млад нигериец, син на богат банкер.

Най-радикалният ислямизъм не е новост за африканския континент. Ал Каида постави там подписа си под първите големи атентати през 1998 г. срещу американските посолства в Танзания и Кения, отнели живота на 224 души. Сред хората, планирали тези два атентата бе африканец – гражданинът на Коморските острови Фазул Абдула Мухамад. Оттогава „САЩ и Европа наблюдават изкъсо африканските страни на юг от Сахара, гледайки на тях като на източник за набиране на нови членове на Ал Каида, но конкретните връзки на този район с терористичната мрежа на Осама бин Ладен бяха ограничени и откъслечни“, казва Джеф Портър, директор за Африка и Близкия изток в изследователския център Юрейша груп, базиран в Ню Йорк.

Макар че създаването на радикални ислямистки групи в африканските страни на юг от Сахара се подчинява по-скоро на вътрешнополитическа логика, движения като Ал Каида в ислямския Магреб или Аш Шабаб открито твърдят, че са свързани с мрежата на Бин Ладен и с нейната идеология за световен джихад, което поражда опасения, че те могат да „изнесат“ действията си из целия африкански континент.

„Ал Каида в ислямския Магреб заложи в последните няколко години предпочита да набира бойци от „африкански тип“, за да могат да действат с лекота в Африка и започна да изпраща камикадзета в столиците на страните на района на юг от Сахара“, обяснява мавританският журналист Иселму Улд Мустафа, който следи въпросите, свързани с тероризма за мавританския седмичник „Тахалил ебдо“.

Разузнавателните служби, внедрени в Източна Африка, допускат, че терористичните действия на Аш Шабаб могат да се разпрострат извън пределите на Сомалия. Потенциални мишени не липсват – Уганда и Бурунди заради участието им в мироопазващата мисия на Африканския съюз в Сомалия, както и обекти на западни страни в съседна Кения.
Фауаз А. Жерж насочва вниманието към обезпокояващите признаци за растящо взаимодействие и за взаимно проникване между сомалийската Аш Шабаб и йеменските джихадистки групировки. Аш Шабаб обяви в петък, че за да помогне за разгрома на враговете на Аллах, ще изпрати бойци в Йемен, където правителствените сили преследват предполагаеми терористи от Ал Каида.

„Въпреки радикализацията, ислямизмът в страните на юг от Сахара е по-скоро политически, отколкото войнстващ и не толкова непредвидим като този в арабския свят, в Пакистан и в Афганистан“, казва Потър. В неотдавнашна статия френският експерт, специализирал в проблемите на страните от Африканския рог Ролан Маршал припомня във връзка с Аш Шабаб, че „понякога ползите, извлечени от подкрепата на една идеология, са по-важни, отколкото нейното съдържание“. Той изразява съмнения, че Аш Шабаб ще се присъедини изцяло към световния джихад.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.