Богат-беден прокурор и ефектът Дянков

В някои държави има адвокати на мафията. В България има прокурори на мафията. Например има един зам.-градски прокурор, който ходи с костюми и обувки за по няколко хиляди лева. Казват, тарифата му да реши „проблем” е 200 хил. евро. Решава големи проблеми. На хора от новините. Които остават на свобода или под гаранция, пък делата им все се влачат и не стигат до никъде.

Пита се – него ли наказа министър Дянков, като прецака съдии и прокурори с 13-ата заплата? Дянков само му е накривил капата – на него, както и на някои съдии, които се облажват с подобни суми да решат проблем. Те не разчитат на заплата въобще. На заплата разчитат обикновени служители в съда, които не могат да свържат двата края, както и всеки друг българин на заплата.
Но има прокурори и съдии с по 100-200-300 дела годишно. Които нямат време да идат на обяд, които работят в събота и неделя. Някои дела са по 20-30 тома. Трябва да вникнеш за какво става дума, да обясниш на тъпите ченгета какво трябва да направят, че доказателствата им не стават, после да напишеш обвинителен акт, да го защитиш в съда. Или да решиш сложен казус, а те чакат още 100 дела.

Да, има безотговорни магистрати, но какво да кажем за черноработниците? За ония, които не взимат подкупи и влачат на гърба си работата? Дянков наказа точно тях.

Те работят за заплати по 1500-2000 лв., което е смешно за обема и сложността на работа – по 200-300 дела годишно. Те са похарчили предколедно последната заплата, очаквайки 13-а, когато Дянков им го заби. Сигурно сега са страшно мотивирани за работа…

Вчера са се срещнали премиерът Борисов, Дянков, правосъдният министър и представители на съдиите и прокурорите, и решили да има 13-а заплата. Дали това ще успокои страстите? Както се казва – обидата остава. И не се обиждат корумпираните, а тези, които влачат на гърба си. И с едно око гледат към адвокатска кариера – малко отговорности, никакви началници и повече пари. Вчерашните обвиняеми веднага тичат да ти станат клиенти…

Такива едни работи в съдебната система…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.