Тайната вечеря на Първанов и Маргините в Гоцеманската градина

Иво Инджев

Надявам се в държавата да се води, а не да се имитира битка срещу тарторите на подземния свят. Да не е срещу някакви маргинали.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Красимир Маринов-Големия Маргин за подбудителство за убийството на Борис Цанков. От ноември 2009 г. до 5 януари 2010 г. (когато Борис Цанков беше застрелян в центъра на София) в съучастие с брат си – Николай Маринов, двамата са подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви и последният умъртвил Боби Цанков. Според прокуратурата това е престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Красимир Маринов е задържан под стража за срок от 72 часа.

Кои са Маргините е въпрос, на който всеки може да си отговори. Ако случайно не знае, може нарочно се поинтересува в интернет, където чете този текст.

Като съвестен гражданин, който иска да допринесе за борбата с престъпността, искам да задам въпрос. Може и да прозвучи политически, може и да изглежда маргинален от страна на маргинализиран журналист, но е свързан с Маргините и тяхната среда.

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ СЕ ПОЗНАВА С АРЕСТУВАНИЯ КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ-МАРГИНА, С КОГОТО Е БИЛ НА ОБЩА ТРАПЕЗА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЕВГЕНИЙ УЗУНОВ?

Питам, защото за подобна “тайна вечеря” , но с други оперативно интересни лица, също “братя”, но по-скоро “ по оръжие”,отколкото по рождение, каквито са “братята” Галеви от Дупница, беше принуден да се раздели с поста си вътрешният министър Румен Петков. Той е същият, който предлага през 2008 г. Евгений Узунов за член на ИБ на БСП (и предизвиква Татяна Дончева да възкликне, че така в ръководството на партията прониква “ банкера на Маджо”).

Узунов не само поема поста, но става и шеф на предизборния щаб на партията. А ако надникнете в сайта на БСП (където за Узунов пише “владее руски”), ще видите, че е ръководител на секретариата на ИБ на БСП, секретар по партийната дейност.

Но и това не е всичко. Тъкмо напротив, има и по-важно (според мен) качество на Евгений Узунов. Той е бивш шеф на ГУ Митници, бивш подуправител на БНБ и създател на Първа източна и международна банка (ПИМБ). Не е кой да е. И кани на своя половин вековен юбилей не кого да е, а държавния глава Първанов в комбинация с Маргините, които заедно отбелязват важното събитие.

За скептиците и любопитните уточнявам: не става дума за коктейл, на който с фалшива усмивка се разминават с досадно затоплени чаши с вино някакви непознати, разменяйки си визитни картички, а за класическа богата софра с всичките й задушевни салтанати и подразбиращото се в тази задушевна атмосфера празнуване.

Именно на 50-годишнината на Евгений Узунов през 2003 г. (когато Първанов е президент от две години) на една трапеза в едно заведение в една компания са пирували щедрият домакин и приятелите му. Сред тях е бил уж низвергнатият от времето на Виденов червен висш функционер Красимир Премянов, президентът Георги Първанов и … Маргините.

Не търсете в интернет. Няма да намерите нищо по въпроса. Организаторите са си давали сметка за необходимостта от конспирация и не са допуснали външни лица и хроникьори на мафията.

На моя маргинален сигнал за Маргините и общуването им с техния високо поставен сътрапезник най-вероятно ще бъде отговорено с мълчание. Но, както и друг път съм писал, “мълчанието е злото”. Поради което не искам да ставам негов съучастник – нито на Първанов, нито на злото (дали има разлика, ще се види).

Всеки си има слабости. Моята е в желанието да не мълча. Първанов пък има слабост към връзките си с бивши митничари, които пък имат “силни позиции” спрямо него. Но това е тема с продължение – нека първо да видим дали ще се появи реакция на въпроса ми за познанството между най-знаменития в момента арестант и най-именития от 8 години български управник.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.