Косовски сценарий за Ирак

Иван Туляков

Кюрдски войници арестуват терорист в Киркук. Снимка: ЕПА/БТА

Възможно ли е иракски Кюрдистан да се превърне в Косово на Близкия изток? Този въпрос си задават все по-често авторите на множество публикации в западния печат. След военното нахлуване на войските на САЩ и съюзниците им от НАТО, след свалянето на Саддам Хусейн Ирак, потънал в хаоса на гражданска война, фактически е на ръба на разпадането.

Тормозено от баасистите десетилетия наред, кюрдското население на Ирак подкрепи с всички средства натовската коалиция в борбата й срещу режима на Саддам. След края на диктатурата властите на кюрдския автономен район в Ирак започнаха да следват все по-ясно очертан курс към създаване на независима държава. Ще отбележим, че тези инициативи на Масуд Барзани, президент на автономния район, срещат широка подкрепа от страна на САЩ и редица държави от Европейския съюз. Колосалните запаси от петрол в района на Киркук, разположен в иракски Кюрдистан, будят голям интерес сред чуждестранните инвеститори и дават на местните власти възможността самостоятелно да контактуват със Запада.

По време на европейската си обиколка през ноември м. г. Масуд Барзани се държа на всички свои срещи с европейските лидери като ръководител на независима държава. Той говори по време на публични изслушвания в Европейския парламент с участието на депутати от външнополитическата комисия, обрисува политическите събития в днешен Ирак и представи позицията на кюрдистанския регион в контекста на предстоящите задачи. Барзани предприе тази обиколка с явната цел да намери в Брюксел подкрепа за доста резките външнополитически стъпки на кюрдските власти не само спрямо Багдад, но и спрямо ООН, отправила към Киркук предложения за уреждане на конфликта между кюрдите и правителството на Ирак. Предложения, които се очакваше по-специално да обуздаят политическите амбиции на кюрдските политици.

Тревогите на международната общност се дължаха на факта, че блокът „Съюз на Кюрдистан“ в иракския парламент категорично отхвърли идеите на ООН за гласуването в Киркук по време на предстоящите избори. Причина за тази остра реакция бе предвидената при известни условия отмяна на бъдещия референдум в Киркук, който може да стане първа стъпка към създаването на независим Кюрдистан. Новият закон за парламентарните избори в Ирак, които се очакват през януари, всъщност отдавна е препъникамък в отношенията между Багдад и Киркук.

На церемонията по полагане на клетва от членовете на кюрдското правителство президентът Барзани заяви, че кюрдистанският район има нужда от единна армия, а не от партийни формирования. „Друга задача на този кабинет е да обедини пешмерга (кюрдските военизирани формирования) и силите за сигурност, партийните сили трябва да бъдат заменени с кюрдски сили и Кюрдистан да има само сили пешмерга“, подчерта той.

Конфликтът между кюрдите и сунитския режим в Багдад има дълга история и трае още от президентството на Саддам Хусейн. Ще припомним, че на 11 март 1970 г. Мустафа Барзани и Саддам Хусейн подписаха декларация за автономия на кюрдите и оттогава населението в района смята за свое легитимно право стремежа да създаде независима държава.

След началото на втората иракска война централната власт в Багдад съществено отслабна и кюрдските управници поеха курс към създаване на собствена държава, който перманентно се засилва. Съответно започна все повече да се изостря и етническият конфликт. Вестник „Рудав“ например цитира източник от 15-а дивизия на иракската армия, разположена в Киркук, според който кюрдските офицери масово напускали това съединение. През последните месеци множество войници и 800 офицери се върнали по домовете си.

Днес Вашингтон фактически открито подкрепя кюрдските власти. Политиката на САЩ все по-очевидно цели в Ирак да се повтори „косовският сценарий“, тоест постепенно подготвя почвата, за да бъде призната независимостта на Кюрдистан. Мотивите на американското ръководство са напълно ясни. Ако Кюрдистан бъде признат за независим, това може да осигури на САЩ добър начин да излязат от иракската задънена улица. Какъв е интересът на западните държави в случая? Естествено става дума за петрола, за огромните запаси от него в кюрдския Север. Всички останали иракски територии нямат особено стратегическо значение.

От известна гледна точка, ако Ирак бъде разделен на три етнически микродържави, това наистина може да стане изход от задънената улица. Създаването на независима кюрдска държава обаче неизбежно ще предизвика верижна реакция в две съседни страни – Турция и Сирия. При все това днес за Вашингтон е далеч по-важно да има сигурен тил в лицето на един лоялен иракски Кюрдистан, отколкото да разглежда проблема с кюрдите в дългосрочна перспектива.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.