За черните дати като 9 септември и светлия чушкопек

Тези дни БНТ ще ни умори от разнородни класации – търси по-по-най-събития от битов, културен, политически и какъв ли не още характер. Това е повод от ефира да потекат щуротии – избраха чушкопека за българското битово събитие на миналия век. Дори пред електричеството, телевизията – чушкопекът най-много трогнал нашенецът. От този ограничен кръгозор май няма да ни избави нито ЕС, нито дявола.

Покрай светлия чушкопек, от ефира се чуха и драматични вопли, че 9 септември 1944 г. е „най-черна дата” в нашата история – преврат, прекъснал демократическото ни развитие. До тази черна дата България е една демократична държава, която напълно демократично е избрала да бъде съюзник на Хитлер и имаше всички изгледи да бъде третирана – не особено демократично – като държава, изгубила войната. Но след пируетите и валса с Хитлер, България се просна в краката на бащицата Сталин и така спаси и без това окастрената територийка на държавата. А и по разбираеми причини никой не ни е питал. Съветските войски си завзеха де каквото можаха. Що някой не ги спря? Много е  интересно тези, които плачат срещу „прекършилата” развитието ни дата, какви точно претенции към хода на историята имат? Че не са дошли американски, френски и английски войски, да ни погалят по главата и да кажат: ей сегинка ще ви сервираме демокрация на тепсия?

А като дойдоха руснаците тъдява през 1878 г. да се бият с турците, бяха добре дошли?

Може би и 3 март е черна дата. Затова сега се появи един нов празник – Денят на независимостта. Не е свързан с Русия, а е чисто български. А в зората  на демокрацията се чуха  приказки, че било по-добре руснаците да не ни освобождават през 1878 г., защото, ако си бяхме останали под турска власт, отдавна сме щели да влезем в НАТО.

Е, сега вече сме в НАТО, в ЕС, вече сме демокрация от 20 години – срещу 45 години тоталитаризъм. Вече честваме светлата дата 10 ноември. И к’во? Едно голямо… нищо. Шепа недоубити милионери и ограбена  държава, която е по-близо до Третия свят. И затова не ни е виновна демокрацията. Както не ни е виновен и комунизмът, между впрочем. Комунистическата идея през миналия век е реакция на съществуващи исторически процеси, изродила се в диктатура. Но социалистическият режим в много държави допринесе за едно, попречи за друго. Както и сега – 10 ноември е в отговор на соцбезобразията, което не попречи след тази дата да се натворят чисто нови безобразия… Та, по-полека с черните дати и …светлите чушкопеци.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.