Цитат в десетката: Как правителството лиши още 380 000 българи от здравна помощ

Делян Делчев. Снимка: личен архив

Нови 380 хиляди души остават без право на здравна помощ, защото не са си платили 3 случайни месечни вноски за последните 36 месеца. Тоест не сте ползвали здравеопазване 99% от времето, но не сте си платили за 8% от него и вече отпадате, и не можете да идете да се прегледате за свински грип. Сега, за да си възстановите правото, трябва да платите освен всички такси и една доста солена глоба.

Разсърдена лелка обясни по телевизията „Тези мерки са тук, за да дисциплинират плащащите, те не са насочени срещу коректните платци! … По цял свят се наказват само нарушителите“. Но аз тук не мога да не обърна внимание на некоректното изказване на лелката.

Тук става въпрос за 380 хиляди НОВИ души обявени за некоректни платци. Такива, които само до преди 2 седмици законът е считал за коректни. Тоест технически те са плащали вноските си като минимум последните 12 месеца. Разпределяйки рисковите групи в статистиката, мога да прогнозирам че 90% от тях са с неплащания от преди повече от 2 години, за нарушение не по-голямо от 4 месеца, или амнистирани и не амнистирани българи (осигуряващи се) в чужбина, или забравил да се регистрира в бюрото на труда навреме завършил студент, служител сменил си работата 2 пъти в последните години, имал по 1 месец пауза между тях.

Това са всякакви хора, НО НЕ И НЕКОРЕКТНИ ПЛАТЦИ. И определено не и нарушители. Не и според стария закон. Не и за минимум последните 12 последователни месеца.

Това са ново криминализирани хора, които принципно нямат от какво да се срамуват, които не са саботирали здравната каса нарочно, и за чиито проблеми в 90% от случая вина носи администрацията или грешните процедури, но в никакъв случай не и гражданите. Дисциплинизацията тук не би могла и да се случи, просто ще си вървят глоби, тъй като в повечето случаи факторите, поради които някой не е бил коректен, са обективни, извън засегнатия субект и той не е в особено състояние да ги реши сам.

Например процедурата по регистрацията в бюрата по труда е такава че автоматично създава дупки. Отпадането от водене там става пък по повод и без повод, като негласна обществено известна държавна тайна, за да се държи статистиката на безработицата ниска. Обаче дупките между работа – бюро на труда – работа, ти се броят като за невнесени здравни вноски, регистрацията за самоосигуряване в НАП е силно непозната, и доста сложна процедура, която отнема ако сте късметлия само 8 часа (технически е 5 мин, но винаги има защо да е 8 часа).

Много интересна теза – дисциплиниращ ефект. Аз много искам да разбера кои и за какво трябва да се дисциплинира? Държавната администрация тресяща се от мързел по оптимизации, парламента решаващ да бие със закони коректните граждани (защото отново става въпрос за 380 000 КОРЕКТНИ ДОСЕГА ГРАЖДАНИ) вместо явно неизправимите кривини по ведомствата, или гражданите дето са изпуснали преди година месец-два при смяната на работата си, или самоосигуряващи се, решили да станат коректни в полза на държавата, при предната кампания (преди година) плащайки си за година назад (сега две) и сега отново избушени да са престъпници?

Но в името на парите, особено вечно недостигащите (а когато някой е на чужда издръжка, било държавна, мамина, татина, от съседа, любовника и т.н. колкото и пари да взима, все не му достигат – питайте ме мен) се правят чудеса. Да вземем да сметнем колко пари може би ще донесе тази мярка, колко точно са тези 30 сребърника?

Можем да предположим, че щом някой е бил коректен поне една година, вероятно ще се хвърли да си реши проблема и сега. Тоест 90% от тези коректни преди, но обидени от закона като нови престъпници граждани ще се хвърлят да платят за отминали от преди повече от 2 години нарушения (които май имат 2 годишна давност, ако е така, ще е готин парадокс?!?). Средно да имат по 4 месеца нарушения, тоест 380000 * 0.9 * ( 4 месеца * 16 лева ) е приблизително 22 милиона лева. Без да броим глобите (за които се говори и за по 500, че и повече лева).

Иха, то направо като данък новокриминали излиза. Честито на печелившите. Те вече се нареждат гордо до наличните в момента така или иначе не плащащи 1 милион, които така или иначе няма и да почнат да плащат, тъй като цената за включването нараства неимоверно и е минала хоризонта на техническата изпълнимост.

Отворете внимателно очи и уши защото идва ново предложение – такива, дето не са си сменили номера на колата, при кампанията за смяната на номерата от 1988-ма година, нищо че са били коректни към закона, минимум от кампанията от 2005-2006-та година, ще подлежат на глоба за минали прегрешения от по 500 лв. Също така се готвят глоби за разказвалите вицове за бай Тошо между 1983 и 1987-ма година. Обмисля се сериозно глоба и за участие в селските въстания от 1923-та, но още се оценява приходният и дисциплиниращият ефект поради прекалено малкото живи участници оттогава.

Виж още текстове в блога на Делян Делчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.