Сашка Васева: Аз съм създала пиара в България

Певицата разказва за скандалите и измислиците в кариерата си

Снимки: Личен архив

„Сашка Асенова Вacева. Зодия Везни. С асцендент Козирог. Това съм аз”, така представя себе си поп-фолк певицата в личния си сайт. Дупнишката Мадона, както я наричат още, е родена на 12 октомври 1966 година. Започва кариерата си през 1993-а от фестивала „Пирин фолк”. А най-големият й хит и досега е за първия обичан мъж – „Георги” (виж клипа по-долу).

Около 10 години певицата почти не се появяваше публично, след като се омъжи за бизнесмена Христо Бакърджиев. От него тя има две деца. Преди време тя разказа пред всички медии, че съпругът й я е малтретирал. Сега не говори за скандала, който заформи преди 3-4 години. Сашка трудно успява да не е в центъра на някой скандал. Признава,че в повечето случаи тя си ги измисля, за да си прави пиар. Последно я гледахме как се кара с Нешка Робева във „ВИП Денс”.

Сашка подготвя нов музикален проект. Той ще бъде в стил рок, заедно с Ицо Петрофф. Певицата е от малкото изпълнители, които казват какъв хонорар взимат на участие – около 700 лева. Но тя не работи с продуцентска къща и не дели тези пари с никого. Уверява, че няма пластични корекции по тялото си и не би се подложила защото е хипохондричка. Казва за себе си, че с нея трудно се живее, заради огнения й темперамент. Обича Рила и не би живяла на друго място освен България. Определя се като духовна и религиозна: „Скрила съм се зад цели този блясък от камъни по мен. Истината е, че често се моля. Но когато говоря за тези неща, хората си мислят, че съм полудяла.”

Снимки: Личен архив

– Как прекара новата година?

– На участие, в Студентски град пях, направих добро шоу, въпреки че дъщеричката ми беше болна.

– Каква беше 2009-та за теб?

-Хубава, интересна, защото имах участия. Да пея е най-хубавото нещо, а и още повече, че се възобновяват при мен нещата.

– Колко време си на сцената?

– 15 години със сигурност… от 93-а година. Започнах с фестивала „Пирин фолк” и веднага с един хит „Георги”, който ме изстреля още в началото на кариерата ми на върха. Всъщност това не се отнася само за мен. Сега певиците, които искат да станат популярни – трябва много пари да стоят зад гърба им. А тогава стоеше хитът. Като имаш хит и те изстрелва. И големите имена от този период са популярни благодарение на песните.

http://www.youtube.com/watch?v=xIkvp0t11cw

– Тогава не са ли стояли богати мъже зад фолк певиците?

– Не, тогава не беше така. Тогава ходехме по много участия – 2-3 на ден. На ден – това е уникално! И така си независим и самостоятелен. Да, получавала съм предложения. Поли Пантев тогава ми предложи всичко, но аз му отказах. За да мога да си позволя лукса да му откажа материалното богатство, което той ми даваше, значи съм имала и съм се чувствала независима. Трудно е беден човек да откаже. Аз не бях бедна, защото имах много участия.

– Започвали сте сами, без продуценти?

– Да. Ние почнахме Радо Шишарката (интервю с него виж тук), Валдес. С Глория излязохме в една година, но тя си беше с „Пайнер”. Тогава се изявяваше вече Тони Дачева, Хисарския Поп. Всеки има своята градация и спадове. Когато имаш фирма зад гърба си, естествено, че е по-лесно.

– Ти не си имала компания зад гърба си досега. Защо?

– Защото съм вълк-единак, защото, както се видя и във „ВИП Денс”, не мога да работя в екип. Обичам аз да командвам парада, а не някой да командва мен. Може би трябваше аз да направя собствена продуцентска къща и да продуцирам звезди. Но има ревност в мен, че „Искам аз да бъда” (смее се). Егоизмът играе своята роля.

– Кои са ти били най-трудните моменти в кариерата?

– Не мога да кажа, че съм имала трудни моменти. Просто съм пробивала с шанс. И с труд, но трудът ми е бил свързан с добрия пиар. В годините, в които никой не знаеше какво е пиар, аз сама си го правех.

Сашка Васева във фотосесия като Червената шапчица. Снимки: Личен архив

– Как си го правеше?

– Първото, което направих, е да звънна в „24 часа” на Бойко Брайков, който правеше една страница „Фолк”. И му казах: „Здравейте, аз съм мениджърът на Сашка Васева” (смее се). Това беше 93-а, когато никой тук не е сънувал за мениджъри и посредници между журналисти и звезди. Аз нямах мениджър, но се представих, защото знаех, че на Запад така се случват нещата, че Мадона има, да речем. И журналистът ми каза: „Заповядайте, ще ми бъде интересно да се запознаем с новата фолк певица”. Отидох в редакцията и казах, че мениджърът ми се е разболял и затова съм сама (смее се). Тогава такъв пиар си правих, такива сензации си измислях…

– Какви?

– Тогава Татарчев беше прокурор на републиката и почитател на македонската музика. Моето ядро е македонската музика, по-късно тръгнах към кючеците, които ме опорочиха (усмихва се). Та с Татарчев сме приятели, той ме канеше често по Паничище, агънца – това, онова. Аз пък взех, че си пуснах в „24 часа” съобщение, че са ме отвлекли в Силистра (смее се). И Татарчев ме пуска за издирване. А това е моя пиар акция, лъжа отвсякъде. Пиша си: „Сашка отвлечена в Силистра” (смее се). Гръмна всичко, обявена съм за издирване. Срещнах и полицаи, които ми казваха: „Ама вие сте издирвана от главния прокурор!”. Обадих му се, разбира се, на Татарчев да му обясня. Но това се нарича разюздан пиар. Не трябва да се прави от другите хора. Като по телевизията да кажа: „Не правете това вкъщи никога”. (смее се)

– Промени ли се през годините?

– Да, определено. Сега не бих си позволила да измисля такова нещо, в никакъв случай.

– Кои неща не са верни за теб, от това което напоследък четем?

– Има доста неверни неща. Вече съм попретръпнала. Напоследък съм замесена в скандал с Катя Близнакова (б. а. – Според публикации в жълти вестници Катя Близнакова е правила френска любов на съпруга на Сашка Васева, докато е била на гости в дома им). Но това е абсолютна лъжа. Реагирам, когато може да е засегнат мой близък. Не винаги реагирам на провокации, защото характерът ми е непредвидим. Ако виждам, че някой се опитва да си прави пиар на мой гръб, си мълча. Веднага го разшифровам, защото аз съм го създала пиара в България.

Снимки: Личен архив

– Имаше голямо затишие в кариерата ти. Какво прави и как прие това да не си в центъра на някой скандал?

– Беше 10 години затишието, тогава си отгледах детето. Затишието беше, тъй като моята кариера си я правех на базата на моите измислици, така наречен пиар. А те не можеха да виреят, когато съм женена. Нямаше как да си правя каквото си искам. Ако съм свободна сега бих измислила куп неща, с които да направя фурор (смее се), но не мога вече.

– Съпругът ти те е спрял в един момент?

– Не. По-скоро няма как да имаш деца и… Знаеш ли, като съществуваше „Нощен труд”, аз след всеки концерт – бам във вестника давам интервюта, купони. Сега не може да стане това нещо и губя връзката с журналистите. А журналистът за певеца е „негово величество”. Ако ще да се скъсат да ти въртят клиповете, журналистът те прави звезда. Иначе клиповете са еднакви сега, визиите са еднакви, но когато имаш журналисти, които да пишат за теб, хората да те опознаят. Няма как да ти опознаят русата перука и силикона. Журналистът представя характера ти, та дори и да излъже, в друго интервю ще имаш възможност да покажеш какъв си. Но журналистът и певецът вървят ръка за ръка. Има такива, които правят песен и почват: „О не, аз не давам интервюта, ноу комент” (смее се) Тогава с единия хит приключва кариерата. На запад с един хит може, тук – сто и един трябва да имаш, за да се задържиш.

– Когато нямаше много участия се появи в медиите с разкази, че мъжът ти те е биел…

– Ето тук съм тема „ноу комент”, защото мъжът ми ми е забранил да говоря за него.

– Съжаляваш ли, че си говорила тогава?

– Да. Съжалявам. Каквото и да е ставало, то е трябвало да бъде разрешено между нас. Не трябва да го знаят много хора. Но не мога да говоря за това и без това отношенията ни са хладни.

– Как излезе от затишието?

– Изигра роля негативната енергия, която изля върху мен Нешка. Де факто тя ме изстреля. Била е негативна не само към мен и хората го знаят това. Но тинейджърите са на моя страна. Малко по-зрялата аудитория не харесва агресията ми, с която се спасявах от обидите. Човек не трябва да си мисли, че е „все и вся”, когато имаш дадени успехи. Нешка има своите успехи, но човек не трябва да се големее. Всеки има успехи в своята сфера. Аз не отидох да се запиша в нейната школа, а в шоу, за да правя шоу. Мислеше си, че съм една тъпа фолк певица, която не може да се защити и която ще падне на просташко ниво. Аз се изразих с поезия и показах, че мога да я шаржирам.

Снимки: Личен архив

– Ако започваше сега кариерата си, по-трудно ли щяха да се случват нещата?

– В момента не можеш да станеш певица, ако нямаш пари. Телевизията иска да си платиш за клипа, която е 5 хиляди лева, да си поръчаш песен на автор е 1000 леева. А едно време беше 100 долара. Трябваше талант и хубава песен, и си готов.

– Променила ли се е публиката, ти си имала голям период без никакви участия?

– Да, преди ходехме по читалища и там идваше цялото семейство – бабата, майката, детето. Сега детето е тинейджър и идва в дискотеката без баба си (усмихва се).  В София е друго – тук има и по-възрастни по дискотеките. Но в провинцията са предимно млади хора.

– Обиждаш ли се, когато се говори, че правещите и слушащите чалга са на по-ниско ниво от тези, които не харесват тази музика?

– Нивото като цяло е ниско. Но това е музика за разтоварване. Когато искам да помисля си пускам Моцарт, но когато искам да купонясвам, да се кача на масата, да чупя чинии, си пускам фолк. Тук много хора имат мнение, че са аристократи. Преди 20 години всички бяхме еднакви – с апартамента, с Москвича, всички от един дол дренки. После някакви взеха червените куфарчета с пари и станаха милионери. Това обаче не ги прави аристократи. Колко пъти в телевизията някой се прави и говори: „Аз мразя чалгата”, пък вечерта е в БИАД на масата.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.