Междуособиците в Йемен затрудняват борбата срещу Ал Каида

Усилията на САЩ и йеменското правителство да осуетят амбициите на Ал Каида в Йемен срещат редица затруднения заради разделението, което цари в страната, според западни и йеменски официални представители, анализатори и защитници на човешките права. В някои отношения вътрешното разделение в Йемен е по-рязко дори от това в Ирак, Афганистан и Пакистан, което създава условия за Ал Каида да се възползва от това, като привлича членове и подкрепа от могъщите племена в южната част на Йемен.

След като дълго време на Арабския полуостров съществуваха две йеменски държави, през 1990 г. те се обединиха в Република Йемен. През 1994 г. обаче избухна кратка гражданска война, когато южната част на страната се опита да се отцепи в Демократична република Йемен. Президентът Али Абдула Салех потуши бунта с помощта на хиляди йеменски муджахидини, които се бяха сражавали срещу Съветския съюз в Афганистан, както и салафисти, които изповядват строга форма на исляма.

Оттогава напрежението между Севера и Юга не стихва. Южняците негодуват, че правителството не им предоставя справедлив дял от печалбите от петрол и ги уволнява от постове в армията и държавната администрация. Вълна от протести в южната част на Йемен беше потушена със сила от властите. Много членове на коалицията „Южно движение“ искат Южен Йемен да се отдели от севера. Правителството не признава Южното движение за легитимно.

Жителите на Южен Йемен се оплакват от най-различни форми на дискриминация, включително в разпределението на земите и имотите, в достъпа до университетско образование и до възможности за професионално развитие. Главният редактор на най-влиятелния всекидневник в Южен Йемен твърди, че правителството му е забранило да изразява съпричастност с Южното движение.

Според правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ през 2008 и 2009 г. йеменските сили за сигурност са открили шест пъти огън срещу демонстранти, при което са убили 11 души и са ранили десетки. От юли „Хюман райтс уоч“ забелязва тенденция към нарастване на броя на демонстрантите, които носят оръжия на митингите.

Правителството обвинява Южното движение, че си сътрудничи с Ал Каида. Движението отрича да има връзки с терористичната мрежа и обвинява властите, че разиграват картата с Ал Каида, за да получат подкрепа от САЩ и Близкия изток. Въпреки това някои правозащитници предупреждават, че привърженици на разделянето на Йемен се съюзяват с Ал Каида. Положението се усложнява допълнително от подозренията, че въздушният удар от миналия месец, при който бяха убити няколко лидери на Ал Каида, е бил извършен от САЩ. Според Кристоф Уикъл от „Хюман райтс уоч“ ако южняците започнат да възприемат САЩ като враг, това ще ги сближи с Ал Каида – нещо, което Вашингтон не бива да допуска.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.