Осем години след 11 септември – защо продължават гафовете на тайните служби?

Барак Обама на съвещание по въпросите на сигурността. Снимка: Белия дом

Президентът Обама постъпи правилно, като пое отговорност за почти катастрофалния терористичен заговор на Коледа. Както винаги, отговорността трябва да падне върху президента. А беше успокоително да се чуе как той искрено признава, че в огромната и твърде скъпа система на разузнаването и вътрешната сигурност е имало доста пропуски, и как настоява, че е нужно правителството му да подобри работата си. Така трябва.

Чували сме, разбира се, за тези проблеми и преди – през месеците и годините след 11 септември. И макар че Обама не е създал настоящата система, сега той получава горчив урок заради нейната слабост и упорита съпротива към промяна въпреки разкаянията и обещанията за реформа. Предполагаше се, че много от най-фрапантните пропуски, особено неспособността да се съпоставя наличната разузнавателна информация за подготвян терористичен заговор и да се действа въз основа на нея, са били отдавна отстранени. Явно това не е било така.

В прегледа, който представи Белият дом в четвъртък, се признава, че правителството е било залято от улики – за заговор за нападение срещу САЩ, подготвяно от клон на Ал Каида в Йемен, и за обучения в Йемен нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб, обвинен, че се е опитал да взриви самолета на „Нортуест еърлайнс“, извършвал полет 253 за Детройт. Докладът е пълен с потресаващи подробности за неспособността на правителството да действа.

Ето кратко резюме на случилото се.

През май Великобритания отказала да поднови визата на Абдулмуталаб и го включила в списък на наблюдавани лица. През август Агенцията за национална сигурност засекла разговори на лидери на клон на Ал Каида в Йемен, които обсъждали заговор с участието на нигериеца. През ноември бащата на Абдулмуталаб, който е уважаван банкер в Нигерия, предупредил американското посолство в Абуджа, че синът му бил повлиян от радикални възгледи и изчезнал в Йемен. Бащата дори се срещнал със служител на ЦРУ. Синът бил включен в американски списък с наблюдавани лица с най-слаб ограничителен режим, който все пак му позволил да се качи на самолет за Детройт без багаж и с билет, купен с пари в брой.

В доклада се съдържа косвено признание за всичко това, като се заявява, че системата не е успяла „да разпознае, съпостави и сглоби в цялостна история всички отделни парчета разузнавателни данни, които имало правителството на САЩ“ за клона на Ал Каида и за Абдулмуталаб. От него също така става ясно, че това не е бил единичен пропуск на една служба, а поредица от пропуски в служби и отдели и в бюрократичните апарати, от които се очаква да съгласуват действията им.

В него се казва, че преди време правителството научило за евентуален заговор в Йемен, разузнавателната общност не успяла да отдели още аналитични ресурси и то не могло да възложи тази задача на определена служба или служител. Висшият служител Джон Бренан, който беше натоварен да проучи допуснатите грешки, каза в четвъртък, че едва след провала на заговора разузнавателната общност е осъзнала, че групировката Ал Каида на Арабския полуостров всъщност представлява пряка заплаха за САЩ.

В доклада също така се говори за сериозни проблеми в системата на списъците с наблюдавани лица, която макар и да поставила ясно и будещо страх предупреждение, включила Абдулмуталаб с списък, според който той подлежал на бъдещо разследване, а не в списъка на лицата със забрана за полети. Министърката на вътрешната сигурност Джанет Наполитано заяви, че докато Абдулмуталаб бил във въздуха, митническите служители решили да го разпитат, след като самолетът му кацне.

В доклада на правителството се прави смразяващото признание, че осем години след 11 септември то все още няма единна база данни, която да включва цялата информация, свързана с тероризма. А не е за вярване, че в доклада се намеква, че разузнавателната общност не познава настоящия „визов статут на всички „известни и заподозрени терористи“, като се започне със списъка на лицата със забрана за полети“.

Президентът Обама сега разпореди да се направят куп незабавни подобрения в работата с разузнавателна информация и в сигурността на границата. Бихме се чувствали по уверени, ако тези стъпки не бяха толкова основни и очевидни сами по себе си: да се подобри разузнавателният анализ; да се изяснят отговорностите на различните служби; да се усъвършенстват компютърните технологии; да се осигури по-бързо разпространяване на разузнавателните доклади; да се обучи персоналът на Агенцията за национална сигурност как да се справя с процедурите по списъците с наблюдавани лица; да се включат още хора в тези списъци; да се засилят проверките по летищата. Повече от осем години след 11 септември САЩ имат възможност да се поучат от грешките си. Същото се отнася и за Ал Каида. Президентът Обама е предопределен за тази задача.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.