Как от курс за 200-300 лв. да усвоиш печеливша професия

Интернет страницата на академията за готвачи и ресторантьори. У нас тази професия се смята за срамна, а по света е престижна и високоплатена. Снимка: скрийншот

Криза. Хора остават без работа. Кинорежисьори и адвокати се преквалифицират в козметици, а инженери – в готвачи. Десетки центрове за обучение предлагат курсове за различни професии – от ресторантьорство и козметика до парково строителство и озеленяване, полиграфия, икономика, мениджмънт и др. Който успее да завърши, излиза със сертификат, диплома, а центърът често му намира и работа.

В Академията по ресторантьорство „Евроменю” на известния български готвач Асен Чаушев казват, че за 20-годишната си практика нямат случай човек да се е дипломирал при тях и да е останал после без работа. „Всеки се реализира, тъй като получава диплома, която е валидна по цял свят и ако не в България, то в чужбина непременно успява да се реализира”, казва Асен Чаушев.

Академията е само за ресторантьорските професии – управител, главен готвач, сервитьор, барман, сладкар. В зависимост от стажа на кандидата, когато постъпва, му се определя срок на обучение. От това зависи и цената. Шестмесечните курсове излизат средно около 300 лева, но има и 24 месечни курсове за около 2000 евро (за целия период на обучението). По време на обучението академията урежда стаж на курсиста, а често и работа, след като завърши. „За 20 години сме подписали 55 000 дипломи. Според мен си заслужава човек да вземе професия за 200-300 лева, от която после да печели цял живот”, казва Асен Чаушев. Изглежда, обаче, дори останали без работа се срамуват да стават готвачи и да търсят нова квалификация.

Учебните центрове правят всичко възможно да привлекат и безработните от бюрата по труда, но много от тях са превърнали понятието „безработен” в своя професия и предпочитат да взимат социални помощи, вместо да положат усилия. „Миналата година проведохме кампания за безработните, регистрирани в бюрата по труда – казва Велина Георгиева, директор на Центъра за професионално обучение „Арго импекс“ (центърът предлага обучение по езици, компютри, озеленяване, счетоводство и др.) Предложихме им да плащат само 100 лева за курса, който си изберат, като идеята ни беше остатъкът да го получим от бъдещия им работодател. Така, дори човек да няма достатъчно средства, можеше да завърши, а когато си намери работа (за което ние също щяхме да съдействаме) – работодателят да доплати. Афиширахме инициативата, дадохме много пари за реклама, направихме плакати, други информационни материали, но нямахме успех. Надяваме се тази година да бъде по-ползотворна”, казва Велина Георгиева.

В „Арго импекс” в момента най-много се търсят езиковите обучения и курсовете по парково строителство и озеленяване, митническа администрация, компютърно счетоводство. За професионалното обучение цената е от 400 (ако е в група) до 900 лева, ако е индивидуално. Броят на часовете е от 100 до 400 за различните професии. Компютърното обучение се провежда на модули. „Арго импекс” предлага 18 вида компютърни курсове на цена от 50 до 180 лева. Сертификатите и удостоверенията са валидни в Европа

Центърът има договор с академия в Торино, Италия, където техните курсисти по фризьорство може да отидат на допълнително обучение и да вземат сертификат по колориметрия. Така повишават степента на квалификацията си и излизат с две дипломи – за сертифицирано и за професионално умение. „Имаме отношения и с Гърция, в момента сме в преговори с други две държави, така че да помогнем за реализацията на курсистите по-нататък”, казва Велина Георгиева.

Фризьорството и козметиката се оказват най-търсени и в Центъра за професионално обучение „Евростандартцентър 28“. Там предлагат курс „Мастър ниво козметик“, което включва 6 професии – спа масажи и процедури, професионален грим, маникюр, педикюр, обща козметика, мениджмънт в спа-центрове и салони. Това е комбиниран курс от отделни модули, така че някои хора записват само „маникюр, педикюр и ноктопластика“ или пък „грим“. Курсовете в областта на ресторантьорството – за бармани, сервитьори, готвачи – също са много популярни в момента.

Таксите в „Евростандартцентър 28“ са около 200-300 лева на модул. При завършването се издава сертификат по образец на Министерството на образованието. Откакто България е член на ЕС, той е валиден навсякъде в Европа.

„Курсовете ни са основно практически. Имат и теоретична част, което е задължително по програмите на Министерството на образованието, но наблягаме на практиката. Базите ни са специално оборудвани със самостоятелни работни места, на които курсистите да могат да практикуват в реална обстановка. Примерно – имаме бази за практика във веригата ресторанти „Чорбаджийска среща“. В областта на козметиката сме направили отделна, специално оборудвана база, в която обучаващите се да работят със съвременна апаратура”, казва Румяна Евънс, директор на Учебен център „Евростандартцентър 28“.

Скрийншот от сайта на центъра „Евробул тренинг“.

Според нея, почти всички успешно завършили курсисти си намират работа, защото много работодатели сами търсят центъра, когато им трябват кадри. Фирмата поддържа връзка с различни козметични центрове, салони за красота, телевизии (на които им трябват гримьори) и така помага на курсистите си да се реализират.

Освен обучения в области, които са регламентирани в националния списък на професиите, има и курсове за допълнителна компетентност. Те са подходящи за хора, които работят, но искат да повишат квалификацията си или да съвместят две длъжности едновременно.

Центърът за професионално обучение „Евробул тренинг“ например предлага курсове за допълнителна компетентност по „стандарти за управление” – вътрешни одитори по качество, в лаборатория или в органи за контрол. Често за такива дейности фирмите предпочитат да отговаря техен настоящ служител, вместо да назначават нов човек.
В центъра на „Евробул тренинг“ организират също курсове, чиято цел е хората от бранша да сверят часовниците си с регламентите на ЕС, които постепенно заместват бившите БДС стандарти. Имат обучения за домашни помощници и социални асистенти (много търсени за работа в целия ЕС), курсове по системите за управление ISO, по енергийна ефективност и др.

„Уникални сме с обученията си по пробовземане – казва Мария Динчева, ръководител на Центъра за обучение „Евробул тренинг“. Когато се изисква лабораториите да бъдат акредитирани, пробовземането е една специална компетентност, която се придобива допълнително”.
Центърът има програма за обучение по различни специалности в малки групи. Отделно лектори от „Евробул тренинг“ провеждат групови обучения, като отиват на място в различни предприятия. Индивидуалното обучение излиза по 100 лева дневно на човек. Някои теми се изчерпват в един ден, но най-често курсовете са тридневни (и струват 300 лева). След завършване на курса се провежда тест. Който го реши успешно, получава сертификат, валиден в ЕС.

Кой се записва на курсове за професионална квалификация
„Много често курсистите ни са хора, които имат фирма, но нямат необходимия ценз за дейността си. Други искат да сменят професията си – в курсовете за парково строителство и по фризьорство имахме хора с висше инженерно образование, но с бизнес в сферата на цветарство, озеленяване, проектиране”, казва Велина Георгиева от „Арго импекс”.

В академията по ресторантньорство „Евроменю” на Асен Чаушев се обучават предимно млади хора, за които това е първа професия, но има и 40-50 годишни курсисти – работници от фалирали предприятия, инженери от Кремиковци и др.
В „Евростандартцентър 28“ имали кинорежисьор, който се преквалифицирал в козметик и инженер, който искал да стане готвач. „Оказва се също и че много жени, завършили право или за медицински сестри, искат да се занимават с козметика”, казва директорът на центъра Румяна Евънс.

„При нас идват различни хора – казва Мария Динчева от „Евробул тренинг“. Когато говорим за направление „стандарти“ това са шефове на лаборатории и хора, които отговарят пряко за водене на документацията. В области като „проследимост на измерванията“ от курсовете се интересуват главно тези, които отговарят за математическата и статистическа обработка на данните. За специализираните ни курсове за защита на фирмена информация, сформиране на екипи и регулиране на кризи, идват от учители до строители“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.