А камери за селските ракиени казани?

Наредба на министерството на финансите предвижда драконовски мерки за контрол във винпромите и заводите за производство на спиртни напитки. Ще се въвежда видеонаблюдение на целия процес, камери и електроника, която ще отчита къде как се движи суровината и готовата продукция.

Страхотно, най-после се разбра, че нещо държавата не може да улови всичкия акциз за алкохола. И, разбира се, производителите веднага писнаха – нямало такива уреди, само в България ще въвеждат това, инвестицията е голяма и т. н. Наистина, на законните производители това им идва много – ще се изръсят едни пари, при положение, че си плащат честно всичко.

За какво е наистина това чудо? В Шотландия въпросът е решен само с няколко водомера, през които минава всичкото дестилирано уиски от казаните на всяка спиртоварна. А тук – камери, електроника? Понеже сме бамбашка държава.

Това не е най-големият майтап, обаче. Извън закона остава най-голямото производство – селските ракиени казани. На тях никой не се кани да им слага камери и електроника. За миналата година те са платили смешен акциз от няколкостотин хиляди лева. А през тези казани са минали хиляди тонове, количество, съпоставимо с официалното производство на високоалкохолни напитки.

Проблемът със селската ракия се поднесе превратно и в медиите. Те писаха, че бате Бойко – премиерът Борисов – освободил от акциз домашната ракия за радост на народа. И по селата хората вярват, че е така, – във вестника го пише. Да, ама не е верно. Борисов не позволи да се вдигне акцизът, както искаше финансовият министър Дянков. Но не го е отменил. Сега един човек на село може да си свари до 75 литра ракия 40 градуса, като плати половин акциз – тоест около стотина лева за това количество. А в еуфорията от благородния жест на премиера се разбра, че той бил освободил от акциз селските казани и по селата вече кръщават ракията „борисовка”. И чужди агенции („Ройтерс”) дори писаха, че селските ракии били освободени от акциз, подведени от тукашния медиен възторг.

И какво се получава? Домашната шльокавица и некачественият алкохол от селски казан (в 90% от случаите те не отговарят на нормите за безопасност и за допустимо съдържание на вредности), ще бъдат оставени да се леят безконтролно, а в заводи, където има контрол за вредности на напитките, ще въвеждат драконовски мерки за следене.

България се връща към някакво натурално стопанство, някъде назад, отпреди феодализма. Всеки ще си произвежда сам алкохола.

Шотландия затова е велика страна и цял свят пие нейното уиски, защото няма селски казани и шмекерии. Дано някой го проумее.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.