„Без животни, без чужденци“ или омраза по италиански

Антирасистки плакат от Италия с думите на Айнщайн: „Познавам само една раса – човешката.“

Италиански футболист, наричан „мръсен негър“; обяви за жилища с изискване „без животни, без чужденци“; имигранти, нападнати в новогодишната нощ… Ксенофобското поведение започва да се превръща в нещо обикновено в Италия. Всеки ден един чернокож бива бит. Не може да продължава така, обяснява пред АФП Джанантонио Стела, журналист, специалист по десните движения и автор на книгата „Негри, педерасти, чифути & компания. Вечната война срещу другия“, излязла в началото на декември. Сред най-пресните примери – в новогодишната нощ етиопец бе пребит във Флоренция, понеже приятелката му възразила срещу хвърлянето на бомбички, а египтянин бе ударен с викове „мръсен педераст“, посочва гей организацията „Арчигей“.

Няколко дни по-рано в новините влезе „Бялата Коледа“, организирана от кмет от „Северна лига“ – антиимигрантската партия в състава на управляващата дясна коалиция. Целта на операцията била да се направи преброяване на чужденците в Кокальо (с 3000 жители) и незаконно пребиваващите да бъдат предадени на префектурата. Представители на „Северна лига“ предложиха също да се резервират влакови вагони или социални помощи само за италианците. Лигата е решена да експлоатира чувството на несигурност по отношение на имигрантите, коментира Серджо Романо, автор на уводни статии в ежедневника „Кориере дела сера“. Понеже премиерът Силвио Берлускони се нуждае от подкрепата на Лигата, тя може да говори каквото си иска, допълва той.

Шефът на Лигата Умберто Боси нееднократно е наричал чернокожите „Бинго Бонго“, казва Стела, припомняйки филма от 1982 г., в който Адриано Челентано изпълнява ролята на човек-маймуна. В чужбина подобно нещо е немислимо. Нито един френски, британски или германски министър няма да си позволи такова поведение, тъй като тези страни са размисляли върху миналото си, нещо което италианците не са направили в достатъчна степен, казва той, правейки алюзия с расистките закони на Бенито Мусолини. Самата Лига отрича категорично всякакъв расизъм. „Изобщо не сме расисти. Тази проблематика ни е толкова чужда, че дори не е нужно да говорим за това“, заяви за АФП Николета Маджи, говорителка на Боси. Лигата, която присъства най-осезателно в Северна Италия, не е единствената, която прави подобни изказвания.

Бернардино де Рубеис, кмет на Лампедуза – сицилианско островче близо до бреговете на Северна Африка, на което редовно пристигат нелегални имигранти, е подсъдим за изявления, публикувани през септември 2008 г. във в. „Република“. Не искам да съм расист, но негрите миришат лошо, дори когато са се измили, коментирал той. За Пиеро Солдини, отговарящ за имиграцията в най-големия италиански профсъюз – Общата конфедерация на труда – всички тези изказвания са проява на институционален разисъм и знак за превръщането на това отношение в обичайна практика, което води до популяризиране на расизма и толерирането му от обществото.

Така е на стадионите по време на италианското футболно първенство, където след маймунските крясъци, с които поздравяват чернокожите играчи, запалянковците на „Ювентус Торино“ си позволяват да наричат „мръсен негър“ нападателя от „Интер Милано“ Марио Балотели – италианец от ганайски произход, скандирайки „няма черни италианци“. Такива са и десетките обяви за жилища с ксенофобски характер, които се появяват всеки ден в печата: „Без животни и без чужденци“ или пък „Само за италианци, без китайци“. По инициатива на Националната служба бюро за борба с дискриминацията срещу вестника за малки обяви „Порта портезе“ бе заведено първото дело с такъв характер, заради публикуваните в него обяви, в които се дискриминират цветнокожите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.