Гръцката криза и седемте еврократи

Дойдоха, видяха, чуха, записаха и си отидоха, а от утре се захващат за работа. Седемте еврократи от Брюксел, които миналата седмица бяха в Атина, знаят, че в следващите седмици Европейската комисия ще трябва да изготви три доклада за Гърция, които до голяма степен ще се базират на констатациите на пребивавалите в гръцката столица европейски експерти.

Единият доклад ще съдържа равносметка и основания за това, че преди два месеца за сетен път гръцките статистически данни бяха определени като неверни. Вторият документ ще бъде оценъчен относно програмата за стабилизиране на гръцката икономика, която в края на тази седмица правителството на премиера Папандреу ще внесе в Брюксел, а третият доклад ще съдържа графиците, сроковете и мерките, които ще бъдат поискани да предприеме Гърция за намаляване на бюджетния й дефицит. Експертите предупредиха, че държавните финанси на Гърция са в обезпокоително състояние предвид огромния бюджетен дефицит от 12,7 процента от БВП, в пъти над определения за еврозоната праг от 3 процента от БВП. Държавният дълг на страната възлиза на 113 процента от БВП за 2009 г. и се очаква да нарасне още.

Мисията на европейските представители бе фокусирана върху изготвения от гръцкото правителство план за стабилизиране на икономиката и засилване на конкурентноспособността й, като настояха за максимално намаляване на разходите. Правителството в Атина очаква, че с тези три доклада ще започне постепенно да се променя създадената през последните месеци от пазарите и световните медии негативна представа за състоянието на гръцката икономика. Впрочем това бе и причината, поради която Атина безропотно предостави всичко на експертите от Брюксел. Занапред икономиката на Гърция ще се оценява от един комисар и трима еврократи. Комисар досега бе Хоакин Алмуня, а първото нещо, което той направи, когато пристигна в Брюксел, бе да се заеме с „финансовите разчети“, изготвени от тогавашния министър на икономиката Георгиос Алогоскуфис.

Пет години по-късно бюджетните планове на фининсовия министър Георгиос Папаконстантину сега ще бъдат последното нещо, с което ще се заеме испанският комисар Алмуня, преди да предаде поста си на финландеца Оли Рен, чиято популярност в следващите години е напълно гарантирана в Гърция. Алмуня обаче ще има последната дума, преди да бъдат обсъдени тези доклади от пленума на Европейската комисия. Основната отговорност за изготвянето на тези доклади за Гърция в Комисията ще падне върху германеца Юрген Крюгер и португалеца Жоао Мартинс. Със свои становища ще излязат също и представители на Европейската статистическа служба и Европейската централна банка, които също бяха включени в състава на експертите, посетили гръцката столица. След колегиума на комисарите докладите за Гърция ще бъдат обсъдени в бюджетната комисия на Европейския съвет, а след това министрите на икономиката на страните от ЕС ще трябва да се проинесат по тях и да ги приемат.

Предвижда се цялата процедура по оценяването на Гърция да приключи до края на февруари, тоест някоблко дни след извънредната сесия на върха на съюза, на която ще се разисква състоянието на европейските икономики. През това време гръцката страна ще бъде викана официално или неофициално да отговаря на всички въпроси, тъй като се знае, че от тази оценка зависи до голяма степен в какви параметри в следващите години ще се движи гръцката икономика.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.