Турция – правителствените реформи буксуват

Обрати около инициативата в подкрепа на кюрдите, сътресения с армията и колебания по въпроса за сближаването с Армения – ислямско-консервативното правителство в Турция започва трудна година, като все по-често се споменава възможността за предсрочни избори. „Никой да не си мечтае, изборите ще се състоят в нормалния срок“, което означава през 2011 г., увери премиерът Реджеп Тайип Ердоган в отговор на поредица въпроси от страна на опозицията и част от медиите във връзка с евентуални предсрочни парламентарни избори.

На последните избори през лятото на 2007 г. неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи 47 процента от гласовете, осигурявайки си още четири години управление, което тя спечели през 2002 г. След това обаче партията загуби скорост и събра едва 39 процента от гласовете на местните избори през март 2009 г.

„Демократичното отваряне“, целящо да осигури по-добро спазване на правата на 12 милиона кюрди (от общо 71 милиона население), което бе обявено през лятото, се сблъска с твърдата опозиция на националистическите среди, но и на голяма част от населението, което вижда в него заплаха за националното единство. През ноември 2009 г. тази инициатива доведе до половинчати реформи. Впоследствие върху нея хвърли сянка съдебното решение за забрана на основната прокюрдска партия по обвинение в сътрудничество с въоръжената съпротива. Последваха бунтове и инциденти, съпроводени от насилие. От това пострада доверието в правителството.

„Днес сме в по-лошо положение от преди по кюрдския въпрос, с който правителството се справи зле“, оценява преподавателката по политология Нюрай Мерт пред вестник „Ватан“. Според нея правителството страда от липса на политическа визия, за да реши наболелия през последните над 25 години проблем с кюрдската въоръжена съпротива, причинила смъртта на 45 000 души.

Годината започна и с ново напрежение между армията и политическата власт. Съдебният обръч се затегна около Генералния щаб с безпрецедентни обиски на тайните архиви на армията. В този случай се разследваше заговор на военнослужещи срещу вицепремиера Бюлент Арънч. От 2007 г. насам над 200 души, сред които множество военни, бяха задържани в рамките на мащабно разследване на нелегална мрежа, целяща да дестабилизира правителството. Турската армия, която през 50-те години на миналия век свали четири правителства, ежедневно е сочена с пръст.

„Историята ще си спомня за този период като за много мрачен период“, коментира Мерт. Тя обвинява правителството в „авторитарност“. „ПСР ни лъже, като се представя за защитник на демокрацията, а всъщност страната се е отправила с бързи крачки към режим на една-единствена партия“, отбелязва тя, припомняйки борбата за власт между изпълнителната власт и светските сили, каквито са армията и някои органи на държавата.

Във външнополитически план, сближаването между Турция и съседна Армения, което бе обявено с фанфари през 2009 г. след дълги години на враждебност заради въпроса за арменския геноцид в Османската империя, беше преустановено заради наложеното условия за постигане на напредък по въпроса за Нагорни Карабах, който все още разделя Армения и съюзника на Турция Азербайджан.

„Споразуменията няма да бъдат ратифицирани от турския парламент, докато нашите братя азери на извоюват успех на каузата си в Карабах“, заяви заместник-председателят на ПСР Хюсеин Челик. Нормализирането на турско-арменските отношения днес изглежда несигурно с приближаването на 24 април, определен за краен срок за ратифициране на подписаните от двете страни текстове.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.