Украйна: Янукович, Тимошенко или… борбата за президент се ожесточава

Президентските избори в Украйна ще протекат в два тура; за втория ще се класират премиерът Юлия Тимошенко и Виктор Янукович, който оглавява Партията на регионите. Такава е прогнозата на всички социолози, пише московското издание „Ведомости“ в публикация за вота, насрочен за 17 януари. Зачестяват взаимните обвинения в подготовка на фалшификации, които си отправят претендентите за висшия пост в Украйна, констатира всекидневникът. Опити за фалшифициране на резултатите със сигурност ще има, но те няма да изиграят решаваща роля, твърди украинският политолог Володимир Фесенко, цитиран в коментара. „С необходимия административен ресурс разполагат неколцина от кандидатите и те взаимно ще се нивелират“, обяснява той.

Изходът от борбата зависи от това кого ще подкрепят изгубилите кандидати и най-вече банкерът Сергей Тигипко, твърди вестникът. Проучване, цитирано от вестника, отрежда на Янукович 33,6 на сто от гласовете в първия тур, на Тимошенко – 19,2 на сто, а на Тигипко – 9,3 процента. Според киевския анализатор Дмитро Понамарчук, при все че в момента Янукович има известна преднина, във втория тур Тимошенко може да бъде подкрепена от Тигипко – третия засега фаворит в надпреварата, на когото симпатизират поне 10 на сто от избирателите сред градското население.
Президентът Юшченко най-вероятно ще положи усилия да се държи като „арбитър на нацията“ и ще си замълчи, а левите ще подкрепят Янукович, смята експертът.

За победа на Юлия Тимошенко е нужна подкрепата на Тигипко, както и на председателя на парламента Володимир Литвин, чийто рейтинг засега е 2,6 на сто, изтъква Фесенко. Сегашният министър-председател има повече шансове да получи тази подкрепа от своите съперници – ако Тимошенко спечели президентския пост, Тигипко ще може да разчита на премиерското кресло, а Литвин да запази председателското място във Върховната рада, посочва наблюдателят, цитиран от „Ведомости“.

Международните наблюдатели вече откриха множество нарушения в хода на подготовката за вота в Украйна, пише „Газета“. В края на миналата седмица мисията, изпратена от Бюрото за демократични институции и права на човека към ОССЕ, отбеляза пет основни вида нарушения. Наблюдателите упрекват основните кандидати – Виктор Юшченко, Виктор Янукович и Юлия Тимошенко, че успоредно с дейността си на заеманите длъжности водят предизборни кампании за сметка на данъкоплатците. Юшченко получи предупреждение за това от ЦИК, отбелязва изданието. Като цяло обаче наблюдателите оценяват украинската кампания като спокойна, независимо че има дори случаи на подпалвачество и атаки срещу офиси на някои кандидати в провинцията, добавя „Газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.