Нов закон в Русия – хуманни наказания или „либерален идиотизъм“?

Килия в следствения арест „Матроска тишина“ преди няколко години. Снимка: грани

Съдиите в Русия могат вече да налагат на престъпниците по-хуманни наказания за нетежки престъпления, пише московското издание „Комсомолская правда“. Вестникът помества коментари за влезлите в сила промени във федералното законодателство. Според тях, осъдените за клевета, обида, кражба, измами, присвояване или злоупотреби, а в някои случаи и за грабеж, ще може да се наказват с домашен арест от 2 до 4 месеца. Домашният арест ще се прилага и като допълнително наказание за срок от 6 месеца до 2 години за тежки престъпления.

Това не означава, че престъпниците ще могат да правят каквото си щат. В определени часове от денонощието ще им е забранено да излизат от вкъщи. Ще са длъжни да се движат по определен маршрут, за да идат на работа, до магазина или до учебното си заведение, и няколко пъти месечно да се подписват в органите за надзор.

Оператори на пулт ще следят движението им чрез сателитна система. Тя ще получава сигнал от електронни гривни, каквито ще бъдат слагани на осъдените. Ако те системно нарушават поетите задължения, наказателната мярка ще може да се заменя с лишаване от свобода и обратното – за примерно поведение хората под домашен арест ще може да бъдат награждавани с право на излет през почивните дни или дори да заминават в отпуск.

Хората в Русия вече няма да бъдат хвърляни в затвора например за кражба на прахосмукачка, казва в интервю за изданието Павел Крашениников, председател на комитета по законодателството в Държавната дума. Заради един чувал с картофи, образно казано, хиляди руснаци всяка година попадат в криминална среда – настаняват ги заедно с убийци и изнасилвачи, с отявлени рецидивисти. За какво превъзпитание може да става дума?

Чрез домашния арест ще може да се убият два заека наведнъж – да се разтоварят затворите в Русия и да бъде решен въпросът за социалната адаптация на осъдените. Друг наблюдател на вестника обаче нарича законодателното нововъведение „либерален идиотизъм“. Според него, в Русия не са предвидени нито щатове за контрольори, които да следят „носителите“ на електронни гривни, нито служебен транспорт, за да бъдат връщани по местата им арестантите, неспазили условията. Присъди за „нетежки престъпления“ получават във федерацията към 500 000 души годишно, изтъква коментаторът.

Според Федералната служба за изпълнение на наказанията, мярката „домашен арест“ ще може да бъде прилагана към близо 113 хиляди осъдени всяка година. Към 1 ноември м. г. лишените от свобода в Русия са били 875 800 души, информира в тази връзка РИА „Новости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.