„Шифърът на Ватикана“: Агджа излиза от затвора, кани Дан Браун за съавтор

На тази снимка, която обиколи света, се твърдеше, че ограденият с кръг човек на площада по време на покушението, е Сергей Антонов . Но по-късно тази версия беше отхвърлена, като човекът се оказа американски турист. Разследващите са издирили всички присъствали на снимките човек по човек. Снимка: Кориере дела сера

Намерението на Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. стреля срещу папа Йоан Павел Втори, да подпише договори за написването на книга и за създаването на филм след излизането си от затвора предизвика бурни реакции. В писмо до вестника Агджа заявява, че тези проекти будят „голям интерес от Япония до Канада“. Почти 30 години след атентата срещу папата все още остава загадка дали турчинът е действал сам или е бил част от съветски заговор за ликвидирането на Йоан Павел Втори като заплаха за комунизма в Източна Европа.

Според адвоката му 52-годишният Агджа трябва да бъде освободен от затвора на 18 януари. През 2000 г. той беше екстрадиран от Италия в Турция, където изтърпява наказанието си за убийството на турски журналист през 1979 г. В писмото Агджа казва, че е в добро физическо и психическо състояние. Наскоро се появиха информации, че той е поискал 2 милиона долара за ексклузивно телевизионно интервю и 5 милиона долара за две книги, включително негова автобиография.

Турчинът писал също на писателя Дан Браун за книга със заглавието „Шифърът на Ватикана“, по която след това да бъде направен и филм. „Планът ми е да провъзглася края на света и да напиша съвършеното евангелие … Аз ще провъзглася съвършеното християнство, което Ватикана никога не е разбирала“, каза Агджа в писмото, без обаче да споменава дали има намерение да говори за атентата срещу папата.

Според европейски издатели мемоарите на Агджа може да предизвикат значителен интерес по целия свят, но само ако той се съгласи да разкрие това, от което хората най-много се вълнуват, като разкаже цялата истинска история наред с много други откровения. Критици обаче изразиха възмущение от идеята, тъй като смятат, че това не е правилно от морална гледна точка. За тях Агджа е просто един престъпник и би било обида за паметта на Йоан Павел Втори да му се предлагат пари, за да разкрие истината, така както той я вижда.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.