„Фрийдъм хаус“: Правата и свободите са в упадък

Репресиите в Иран през 2009 г. подчертаха влошаващото се за четвърта поредна година състояние на правата и свободите по света, обяви в годишния си доклад американската правозащитна организация Фрийдъм хаус, цитирана от АП. Изминалата година бе белязана от засилени репресии над защитниците на човешките и гражданските права в 40 страни, в които живеят 20% от населението на Земята, посочва докладът. Той се основава на политическите и гражданските права в 194 държави и 14 територии.

Близкият изток остава районът, в който управлението на страните е с най-репресивен характер в света, а в Африка се наблюдава най-устойчив упадък. Дженифър Уиндзор, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация, цитира акциите срещу борците за демокрация, включително жестоките репресии над уличните протести в Иран, задържането в Китай на поддръжници на „Харта 08“, която настоява за по-широки свободи и слагане край на господството на Комунистическата партия, както и убийствата на журналисти и правозащитници в Русия. Въпреки репресиите в Китай обаче най-сериозно се е подобрило състоянието на човешките права в Азия, показва документът.

Регистрираната четиригодишна деградация е най-дългият период на влошаване на човешките права за 40-те години, през които „Фрийдъм хаус“ публикува доклади за свободите. Броят на демокрациите е намалял от 119 на 116, най-ниският брой от 1995 г. 89 държави, обхващащи 46% от световното население, организацията оценява като свободни. Продължителният упадък показва, че най-могъщите авторитарни режими са били по-репресивни, по-влиятелни на световната арена и по-безкомпромисни, отбеляза директорът на проучванията във „Фрийдъм хаус“ Арч Падингтън при представянето на доклада.

Докладът изтъква, че Иран, Русия, Венецуела и Виетнам са станали по-репресивни, а спад в свободата е настъпил и в страни, регистрирали преди положителни тенденции, като Бахрейн, Йордания, Кения и Киргизстан.

Несвободни държави

От общо 47 страни (спрямо 42 през 2008 г.), класифицирани като „несвободни“, девет държави и една територия получават най-ниската възможна оценка както за политически, така и за граждански свободи. В този списък влизат Бирма, Екваториална Гвинея, Еритрея, Либия, Северна Корея, Сомалия, Судан, Туркменистан, Узбекистан и Тибет. Латинска Америка също преживя сериозен спад по отношение на свободата през миналата година, се допълва в доклада. Така например Хондурас изгуби статута си на изборна демокрация заради преврат. Спад е отбелязан също в Гватемала, Никарагуа и Венецуела.

Подобрения бяха отбелязани навсякъде на Балканите, като Косово премина от категорията „несвободна страна“ в категорията „частично свободна“ след неотдавнашните избори, а Черна гора е прибавена към категорията „свободни страни“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.