Борисов трябваше да си прибере посраната мома

Ройтерс пусна серия портрети на Желева от изслушването
Агенция „Ройтерс“ пусна серия фотопортрети от прослушването на българската външна министърка Румяна Желева, които обиколиха европейските вестници. Слабото представяне на българската кандидатка за еврокомисар беше една от темите в европейския печат. Снимка: Ройтерс

Резилът на Желева пред Европейската комисия се очакваше, ама чак толкова – не.
Когато в e-vestnik написахме, че тая жена не става и са й определили ресор колкото да не обидят България, феновете на Борисов ругаеха във форума (виж тук).
Но, ето, дойде денят Х – въпросите в европарламента не ги задава e-vestnik. Не ги задават и услужливите за Борисов български медии. Оказа се, че тук медиите са скрили от обществото, че с кандидатурата на Желева има проблем.

Напълно погрешно феновете на премиера обвиняват евродепутатката Антония Първанова, че подляла вода на Румяна Желева и я дискредитирала в европарламента. Напротив – при представянето си Румяна Желева си изпусна нервите и нападна Първанова абсолютно неуместно, вместо да отговаря конкретно на въпросите на евродепутатите. И затова водещата на „изпита” даде думата на Първанова.

Независимо дали ще я изберат за еврокомисар или не, Румяна Желева просто се изложи. Ще се запомни с това, че междупартийна група в европарламента ще проверява имало ли е или не конфликт на интереси в нейния случай – имала е фирма, докато е била евродепутатка. Ще разглеждат документи за бизнеса й и ще ги анализират. Това решение нанася тежък удар върху нейната кандидатура, пише германската агенция ДПА. Желева е първият кандидат-комисар, от когото бе поискано да изясни проблем около евентуален конфликт на интереси. А коментарите на евродепутатите от комисията, изслушала Румяна Желева, са, че представянето й е било крайно незадоволително

Самата Желева на „изпита” не можа да отговори смислено на въпросите за участието си във фирма, която е съществувала и по времето на нейното евродепутатство. Твърдеше само, че всичко в България било проверено и никой нямал претенции към нея. Да, ама Европа не е България. И тук, ако е достатъчно да кажеш – моята фирма нямаше дейност, там питат и проучват с подробности.

Румяна Желева на „изпита“ в европарламента

За няколко седмици водещи европейски издания, основно в Германия, излязоха със серия от публикации за Желева, че съпругът й е съмнителен бизнесмен, бил е шеф на банката на ползващата се със съмнителна слава групировка ТИМ – Централна кооперативна банка и др. Авторитетният „Ди Велт“ даже озаглави своята статия за българския кандидат комисар „Гангстерска невеста за ЕК“. Ирландският „Айриш Таймс“ определи Желева като потенциално най-слабото звено в изпълнителния орган на ЕС заради нейните бизнес интереси. Всички тия публикации не могат да станат по поръчка на Станишев или на Кунева. Свободните европейски медии не са като прислугите на Борисов в София (а преди Борисов – на други във властта).
Няма как да обвиниш БСП, НДСВ или Антония Първанова, че кандидатът ти не става.

Часове преди препитването в европарламента германският „Файненшъл таймс” пусна в онлайн-изданието си дълъг текст с подробности от биографиата на Желева. Зелените го разнасяха из европарламента и бяха най-активни с въпросите си към нея. Отговорът на тукашните фенове на Бойко Борисов из форумите в Интернет беше, че лидерът на френските Зелени бил педофил. Демек – нашата мома Желева е много свястна, ама едни лоши Зелени, дето са педофили, я резилят.
Желева не можа да отговори смислено на въпроса на Зелените защо България е единствената страна в ЕС, която няма програма за хуманитарна помощ – това беше написано и във „Файненшъл таймс“, който веднага проследи скандалното изпитване на кандидатката за еврокомисар.

Журналист след изслушването запита Желева „Продадохте ли фирмата си, защото не отговорихте на този многократно задаван въпрос?” „Продадох я”, отговори Желева. „И колко взехте?”, попита журналистът. „Не помня. Не много голяма сума, повярвайте ми”, отговори Желева. Последва уточняващ въпрос в коя година я е продала, каква дейност е имала фирмата 2007-2009 г. (когато тя е била евродепутатка). Желева обясни, че не е имала дейност, на което журналистът логично попита как са й дали пари за фирма, която не работи, но Желева тръгна и не отговори.

Румяна Желева танцува румба във ВИП Данс

В e-vestnik писахме още преди време, че Желева е нелепа кандидатура за еврокомисар и неадекватна външна министърка. Както вече коментирахме (виж тук), жена, която казва: „Ние прец`еняме” (в сутрешния блок при Милен Цветков по Нова ТВ) и „Е, те т’ва е” (в „Панорама” по БНТ пред Станишев и Бойко Василев), очевидно има недостатъчно образование и култура да бъде външен министър.
Сега тепърва ще се припомня (главно в Интернет форумите, но не и в медиите, които старателно обслужват правителството), че Желева е провинциалистка с неадекватно образование педагогика и социология, която на 26-27 години кой знае как става член на управителни съвети на инвестиционен и приватизационен фонд. Както и за участието й във фирми и т. н., за бизнеса на съпруга й (дали и доколко е виновна за това – отделен въпрос)…

В каква светлина беше отразено от българските медии позорното изслушване на Желева? Интернет изданията – на вестниците и др. – поставяха акцента върху това, че Антония Първанова направила скандала и настроила евродепутатите. Истината е, че повечето евродепутати дори се опитваха да предразположат Желева с  поздравителни думи преди да й зададат конкретен въпрос, на който тя отговаряше неуместно и некомпетентно. Изглеждаше наистина нелепо – некомпетентност, съчетана със самоувереност и непукизъм, зад което прозираха комплекси. Показа незнание и в областта на хуманитарната помощ и ресора, за който кандидатства.

Премиерът Борисов получи достатъчно знаци, че Желева е неподходяща кандидатура. Предвид светлината, в която тя се показа, сега дори скандалът с отзоваването на българските посланици в Турция и САЩ, изглежда по друг начин.
„Да ходи да танцува румба във ВИП данс” пишеха във форумите в Интернет за Желева вчера, припомняйки участието й там. Абе, това е най-лесното. Работата е, че с Желева се изложи и България.

А авторитетът на правителството се пропука пак. Нищо не пречеше на Борисов да намери компетентен кандидат, дори това да е Кунева (чийто авторитет в Брюксел е безспорен) или дори Надежда Михайлова от СДС (нямаше да се изложи като Желева на „изпита”). Борисов предпочете конфронтация – или ГЕРБ, или никой, предсрочни избори и т. н. Това няма да го доведе до нищо добро. Лошото е, че и България няма да доведе…

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.