Парламентът пуска ламята с храните мутанти. Кой протестира и защо?

Плакат срещу премиера Борисов, чието правителство пуска разпространението на генномодифицираните култури в България. Снимка: e-vestnik

Вече е факт – в България ще се отглеждат законно генномодифицирани култури. Парламентът прие на първо четене такива поправки в закона. Неправителствени организации и граждани напразно протестираха вчера пред Народното събрание. Законът за генетично модифицираните организми (ГМО) пуска опасна ламя в България  (повече по темата – в интервю с проф. Димитър Славов). Зад това стоят интересите на няколко големи световни компании, които продават семена и препарати за растителна защита и др. Това е основната причина да се съберат протестиращи през парламента вчера. Депутати поканиха част от инициативния комитет на разговори и обещаха да се съобразят с исканията на протестиращите до второто четене на закона. Но, така или иначе, в България ще се отглеждат генномодифицирани култури. Обещанията са, че законът ще остане рестриктивен, така че да нямало опасност. Което е една химера с този вид култури. Като почнеш да сееш генномодифицирана царевица, тя се кръстосва с другата царевица на огромно разстояние, дори птиците неволно опрашват.

Протестиращите против разпространението на генномодифицираните храни в България не бяха малко и бяха доста активни. Снимки: авторката

Протестиращите против разпространението на генномодифицираните храни в България не бяха малко и бяха доста активни. Снимки: авторкатаСнимки: авторкатаСнимки: авторкатаСнимки: авторкатаСнимка: Светослава Банчева

Какви са аргументите на хората, които подкрепиха протеста?

Галя Танева, 30-годишна:

Галя Танева. Снимки: авторката

Има достатъчно информация, че генномодифицираните организми (ГМО) са вредни. Правени са опити върху животни, които доказват, че ГМО водят до чернодробни, бъбречни проблеми, тумори образувания, забавяне на мозъчното развитие. При хората със сигурност е доказано, че ГМО водят до увеличаване на алергиите. За жалост, на това не се гледа сериозно, храни с ГМО се пускат на пазара, хората ги ядат и ако случайно някой разбере, че има здравословен проблем след време, не може да докаже от какво. Едва ли някой ще помни и изобщо ще е разбрал, че е ял салам с генномодифицирана соя например или вафла и т. н. Досегашните изследвания все още не са достатъчни, така че по-добре всичко да си остане в лабораториите. Големите компании за ГМО патентоват семената, които модифицират и продават комплект семе със силни пестициди и това задължава със сериозни договори земеделците. Всичко това показва, че ще има едни монополисти, които ще държат в ръцете си храната ни.

Веселина Ралчева, председател на Българската асоциация „Биопродукти”:

Веселина Ралчева. Снимки: авторката

Логично е да се протестира срещу ГМО, след като последиците от ГМО върху здравето на хората са напълно неизяснени и след като 80% от информираното общество в Европа не желае да консумира ГМО. При това условие, да се тръгва към пускане на ГМО в природата, където последиците са трайни и необратими, е неуместно и необяснимо за нас. Ние протестираме конкретно срещу отпадането от закона на три члена, които в момента защитават националните ни интереси. Първият член, който сме заплашени да отпадне, е забраната за пускане на ГМО в природата. Тази забрана защитава традиционни български култури като зеленчуци, овошки, тютюн, маслодайна роза, лозя. Другото е забраната за отглеждане на ГМО в местности от „Натура 2000” и в близост до биополета. Тези забрани вкупом падат според сегашните предложения за поправки в закона, което за нас е абсолютно недопустимо и по никакъв начин не вярваме, че се изисква от Европа. В Европа има много конкретни забрани за определени ГМО култури и ние искаме в България законът също да остане рестриктивен. В противен случай биокултурата в страната ни ще бъде унищожена още в зародиш.

Ралица Гочева, 26-годишна:

Ралица Гочева. Снимки: авторката

Притеснявам се за детето ми. Не знам как ще му се отразят тези храни, които са отскоро, още не са изследвани, но не чуваме добри неща за тях. Ние и в момента ядем храна с ниско качество, представям си какво ще стане, ако освободят режима за ГМО.

Александър Панков, 49 г.:

Ще останем без храна. Когато ГМО ни окупират, българинът няма да има право да си произвежда храната сам. Законите са такива, че когато в един производител установят наличие на ГМО, фирмата – разпространител на семена за ГМО му отнема продукцията.

Александър Панков. Снимки: авторката

Казват, че той е откраднал генномодифицираните растения, а те се разпространяват сами, чрез опрашване. Второ – ГМО не се репродуцират. Когато вземеш обикновена пшеница, като я посадиш, нейните зърна пак може да ги посадиш. ГМ пшеницата не можеш да я посадиш втори път. Семената й не раждат.

Илия Цонев, Национална научна асоциация по пчеларство:

ГМО са голяма заплаха за пчелите, което е малко известно в България. Това е световен проблем в момента. Европейският парламент има резолюция да се положат усилия за спасяване на пчелите, защото те са основни опрашители.

Илия Конев. Снимки: авторката

И в Америка, и в лаборатории по цял свят в момента изследват причините за този проблем – пчелите излитат и не се връщат повече в кошера. Там остава майката, младите пчели, но работничките излитат и изчезват. Една от вероятните причини пчелите да се дезориентират е, че са имали съприкосновение с ГМО. Има научни публикации, че в резултат на въздействието на определен токсин, който се съдържа в един от генномодифицираните сортове царевица, пчелите влошават обонянието си, стават неспособни да събират храна и загиват. Освен това се скъсява животът им. Като пчелари, а и като граждани, ние сме против в България да се допускат ГМО. Политиците трябва да си дадат ясна сметка също и, че въвеждането на ГМО ще ни направи зависими от няколко големи компании. Те ще колонизират земеделието ни ще ни казват какво да засяваме и кога. Заплахата е много голяма и трябва да се направи всичко възможно да се избегне.

Камен Кръстанов и Наталия Живкова, родители:

Камен и Наталия. Снимки: авторката

Искаме детето ни да израсне в нормална среда и да се храни здравословно. Не сме съгласни определени фирми да забогатеят за сметка на здравето на хората. Според правителството това ще донесе на България милиарди, но първо не са милиарди, второ – парите ще отидат за определени хора. А всички ще пострадаме.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.