Нойе цюрхер цайтунг: Румяна Желева има защо да се притеснява за поста

Европарламентът обвинява българската външна министърка във връзки със сенчестия бизнес

Румяна Желева с Мишел и Барак Обама. Снимка: Държавен департамент

Назначаването на българската външна министърка Румяна Желева в Европейската комисия е под въпрос. Във вторник депутатите я обвиниха, че е скрила свои странични доходи. Освен това имало слухове, че мъжът й има връзки с мафията.

Българската кандидатка за член на новата Европейска комисия Румяна Желева има поводи да се притеснява за поста си. По време на изслушването си в Европейския парламент тя беше изправена пред много въпроси за частния си страничен бизнес. Депутатът-либерал Андрю Дъф настоя да се изяснят всички факти за финансите на Желева и каза, че решение ще може да се вземе чак след това. „Либералите се съмняват толкова сериозно в компетентността й, че е под въпрос дали ще я подкрепят.”

Българката обаче оспорва твърденията, че е дала невярна информация в официалната си биография за бизнесинтересите си. „Всички тези обвинения срещу съпруга ми или срещу мен са напълно неоснователни,” каза предложената на комисар по международно сътрудничество и хуманитарна помощ.

Преди да вземе решение парламентът ще проверява данните, обявени от 40-годишната кандидатка. Евродепутатите обвиниха дипломатка №1 на България, че е премълчала, че от 2007 до 2009-та година е имала дял в консултантска фирма. А това би било нарушение на кодекса за поведение на Европейската комисия.

Депутатите настояват за яснота

Депутатите настояха президентът на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу да внесе незабавно яснота по повдигнатите въпроси за частния бизнес на номинираната комисарка по международно сътрудничество и хуманитарна помощ.

Ако въпросите за неверни данни за частния й бизнес в България не получат убедителен отговор, то парламентът ще е принуден да не подкрепи Желева. В такъв случай Барозо ще трябва да помоли правителството в София да посочи нова кандидатка или кандидат, за да предотврати отхвърлянето на цялата Комисия. Парламентът няма право да гласува за отделни личности, а само за Комисията като цяло.

План Б

Българският министър-председател Бойко Борисов продължава да вярва, че кандидатката му ще бъде одобрена. Той е говорил с депутати от Европейската народна партия и според тях Желева „се представила добре”, каза Борисов в София.

Въпреки това България има „план Б” в случай, че Желева бъде отхвърлена. Според медиите алтернативен кандидат е настоящият министър на отбраната Николай Младенов.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.