Борисов да оттегли Желева и да издигне Стефан Тафров за еврокомисар

Посланик Стефан Тафров председателства Съвета за сигурност на ООН, 2004 г. Снимка: архив e-vestnik

Б. р. – В България има десетки личности, които имат повече опит и по-добра квалификация от Румяна Желева за еврокомисар. Премиерът Борисов обаче по непонятни причини заложи твърдо на нея, въпреки многото сигнали, че кандидатурата й е неадекватна. Най-срамно се държаха българските медии, които трябваше да осветлят случая Желева още преди месеци, когато кандидатурата й беше издигната. Но комфортът, който създават за премиера Борисов, се обърна и срещу него, и срещу България. Вместо да извадят на показ противоречивите факти около нея и да създадат обществени настроения и стимул премиерът да номинира друг кандидат за еврокомисар, вестници и телевизии мълчаха, така че за проблемите около Желева се разбра от европейските медии, а скандалът гръмна на самото прослушване на кандидатката.

По-долу пускаме текст от един от известните блогъри в България – Ангел Грънчаров, който предлага премиерът Борисов да номинира за еврокомисар Стефан Тафров, полиглот, бивш посланик на България в Рим, Париж, Лондон и ООН, също и бивш зам.-външен министър (виж тук интервю с него). За неговата кандидатура вече има група във Фейсбук. Оказва се, че блогърите са по-авторитетен източник на мнения от официалните медии в България.

***
Най-големият гаф на настоящото българско правителство вече е факт и достигна континентални измерения – и това е издигането на Румяна Желева за еврокомисар от България. Спомням си, че когато Бойко Борисов я предложи, писах в този блог: очевидно е, че тя за български министър не става, та за еврокомисар ли?! Ала нашият супергерой си въобрази, че както е накарал България да му играе по свирката, така ще принуди и Европа да прави същото: да има много здраве, но тая просто няма да стане.Байганьовщината в Европа не се пласира много-много, нищо че у нашенско все още се цени твърде високо и носителите й стават дори премиери. Има обаче разумен изход от ситуацията: правителството спешно да снеме кандидатурата на Желева и да издигне една наистина достойна кандидатура за български еврокомисар, тази на г-н Стефан Тафров. Крайно време е да спрем да се излагаме като кифладжии: Стефан Тафров, личност с доказан европейски манталитет и дипломат от висока класа трябва да стане български еврокомисар, а мутресата Желева да иде да си приглежда фирмичките.

Стефан Тафров. Снимка: e-vestnik

Всички вече видяхме и се насладихме на резила с Желева вчера в Парламента на Европа. Крайно недобро начало е това за един еврокомисар и Желева, ако имаше малко акълец, трябваше отдавна сама да се е отказала. Борисов пък следва да поправи гафа, и то най-спешно: българският инат не е нещото, с което можем да се похвалим пред Европа. Българското нахалство също не е много квалитетна стока, с която си струва да се гордееш. Аман от простотия: какво друго да възкликне човек като гледа тая мила родна картинка!

Изложихме се като кифладжии и даже повече от тях – и е крайно време главният кифладжия да се вразуми или да бъде вразумен. Гафът с Желева може да бъде поправен по един-единствен начин: крайно неуместната кандидатура на Желева да бъде заменена с престижната кандидатура на един безупречен човек, дипломат и личност от висока класа, с европейско възпитание и манталитет. Не знам как е с вас, но ако Желева все пак и на инат остане български еврокомисар, мен като български гражданин много ще ме е срам от този факт. А може да се очаква тепърва и цяла поредица от най-пищни гафове от нейна страна: разбира се, че една педагожка е некомпетентна за поста, за който Бойко Борисов се мъчи да я натрапи на цяла Европа! Излагацията за да не стане пълна, Желева трябва да бъде спешно свалена като българска кандидатура. Поводи за това предостатъчно. Иска се само малко разум и гафът може да бъде поправен.

Вече е учредена Фейсбук-група или кауза (не знам, много не ги разбирам тия фейсбуковски разграничения), наречена Стефан Тафров за еврокомисар. Там можете да прочетете факти от впечатляващата биография на г-н Тафров. В сравнение с него Желева прилича на кръчмарска чалга-певачка, докато той е нещо като Павароти или Карерас на дипломатическото поприще.

Борисов може много да обича кръчмарските изпълнения на наперени моми и невести, ала в случая трябва да се съобрази с изискванията на разума и потребността да се брани престижа на България. Ето един малък тест, който ще покаже що за човек мнозинството от българите ни натресе за премиер. Ала Бойко Борисов има право да се учи. Безгрешни хора няма. Политици също. Но оцеляват ония, които признават грешките си, спешно ги поправят, учат се, и не са инатливи с един тъп балкански инат; воля и инат не са едно и също нещо.

Със съкращения. Виж целия текст в блога на Ангел Грънчаров.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.