Хаити след земетресението – заличената страна

Земетресението в Хаити
Хора носят жертва на земетресението в Порт-о-пренс, Хаити. Силата на труса от 7-а степен по скалата на Рихтер е разрушила голяма част от сградите в столицата на Хаити и е вероятно е засегнала пряко 100 000 души. Жертвите тепърва ще се изчисляват. Два вторични труса съответно 5,9 и 5,5 по скалата на Рихтер са последвали около час след първия трус вечерта на 12 януари. Снимка: ЕПА/БТА

Столицата Порт-о-Пренс беше обхваната от хаос след най-силното земетресение в страната от 200 години. При земния трус са разрушени президентският дворец, парламентът, главният затвор, катедралата, болници, училища и хиляди домове. Трусът разруши и централата на мисията на ООН в Хаити. За безследно изчезнали се смятат стотина сътрудници на световната организация. Ръководителят на мисията на ООН в Хаити, тунизиецът Хеди Анаби, е загинал“, заяви президентът на карибската държава Рене Превал, цитиран от Ройтерс и АФП.

Президентът посочи, че в момента се прави оценка на обстановката и че има „многобройни жертви, може би хиляди“. „Това е една изключителна катастрофа. Всички болници и морги са пълни“, заяви Превал, цитиран от АФП. Очаква се жертвите от земетресението да достигнат до 100 000 души. Труповете на откритите загинали са струпани на купчини направо край пътищата, предадоха АП и АФП.

Не е ясно още колко хора са затрупани под развалините. „Трудно е да се прецени с точност броят на жертвите. Мисля, че загиналите са 100 000 души. Толкова много сгради и цели квартали са разрушени, а в някои квартали не се вижда никой, та не знам къде са всички тези хора“, заяви премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив пред телевизия Си Ен Ен.

ООН съобщи, че главният затвор в столицата на Хаити Порт-о-Пренс се е срутил по време на разрушителното земетресение, което е позволило на част от затворниците да избягат. „Главният затвор в столицата беше разрушен, а някои затворници са успели да избягат“, заяви Елизабет Бирс, говорителка на службата на ООН за координиране на хуманитарните операции в Женева.

Най-малко 11 бразилски военни от мироопазващите сили на ООН също са загинал в Хаити, съобщават военни служители. Други 7 са изчезнали, а 9 души са ранени в резултат на разрушителното земетресение, което удари Карибската страна. Бразилия обяви, че изпраща 10 милиона долара директни помощи за пострадалите от бедствието в Хаити, включително тонове с храна и питейна вода за оцелелите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.