Слаб 1.5 от 5 за Румяна Желева в европейските медии

Румяна Желева- Снимката се разпространява в интернет форумите.

Това беше най-оживеното и най-коментирано изслушване досега, пише европейската онлайн-медия Neurope.com. В него имаше от всичко – подозрения, обвинения, принципни и конкретни въпроси и дори покана в България. Сайтът поставя оценка 1,5 от 5 възможни звездички на представянето на българската кандидатка.

Желева, която кандидатства за портфейл за реакция при кризи, не показа компетентност дори по отношение на най-основните елементи от управлението на кризи, както и в общуването, пише „Neurope“. Тя не успя да обори обвиненията, че не е прехвърлила собствеността и управлението на консултантската си фирма „Глобал консулт“, а евродепутатите останаха доста отрицателно настроени към нея. Тя предизвика смут, като се опита по време на изслушването да раздаде документи на български и немски език.

Желева може да е нарушила българските закони и правилата на Европейския парламент, а може и да не е, но това сега вече не е важно, след като от начина, по който тя реагира на въпросите за „Глобал консулт“, пролича, че й липсват съществени умения в разрешаването на кризи, коментира „Neurope“.

„Английският невинаги е по-добър избор от родния език“, пише изданието във връзка с демонстрираните от Желева езикови умения. Тя приемаше въпросите на английски, без да ползва слушалките, в които звучеше симултанен превод, а в отговорите си прескачаше от един език на друг. Тя очевидно не разбра добре няколко въпроса и даде отговори близки до материята, но не и конкретните отговори, които искаха евродепутатите, пише „Neurope“.

Бъдещето на Желева в Европейската комисия виси на косъм, след като евродепутатите решиха да поискат допълнителна информация по въпроса с „Глобал консулт“ от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, пише „ИЮОбзървър“. Комисията по развитието към Европейския парламент взе това решение на среща при закрити врата във вторник вечерта, след като публичното изслушване на Желева за малко не изпадна в хаос, докато отляво и отдясно прехвърчаха обвинения.

Барозу ще хвърли светлина, вероятно в писмено изявление, върху резултатите от вътрешния одит, който Европейската комисия извърши върху финансовите активи на българската външна министърка, а юристите към Европарламента ще проучат документите, представени от нея и нейните противници, разясни председателят на ЕК.

Четирийсетгодишната Желева очевидно беше доста нервна, ревностно поддържаше своята невинност и дори покани депутатите да посетят родния й град Бургас, за да проверят на място подозренията си, пише „ИЮОбзървър“. „Мисля, че наистина трябва да се концентрираме върху хуманитарната помощ. По света има много хора, които страдат, дори губят живота си, а ние тук си губим времето с неоснователни обвинения“, каза Желева от трибуната.

Спорен остана въпросът кога и дали тя е прехвърлила собствеността и управлението на своята консултантска компания „Глобал консулт“. Според автобиографията, която тя изпрати на Европейския парламент Желева е управлявала компанията от 2001 до 2003 г. и от 2006 до 2007 година.

Българската евродепутатка от групата на либералите Антония Първанова обаче обвини своята сънародничка, че не казва истината. Първанова твърдеше, че е виждала официални български документи, които доказват, че Желева е управлявала компанията до 9 юни 2009 година. Всякакви необявени финансови интереси биха поставили българската кандидатка в нарушение на правилата на Европейския парламент в качеството й на бивш евродепутат и на Европейската комисия, като еврокомисар.

Желева си навреди, като не отговори директно на въпроса. В началното си обръщение тя не спомена нищо за обвиненията и избегна няколко конкретни въпроса. Най-накрая тя категорично отрече, че все още притежава компанията, след като беше притисната с въпрос от холандската евродепутатка от групата на зелените Джудит Сарджентини. Това беше един от редките случаи, в които евродепутат проявява такова упорство в търсене на отговор от кандидат за еврокомисар по време на изслушване.

След епизода с документите на български и немски дебатът продължи с акцент върху отговорностите в портфейла на Желева. Тя заяви, че ще се бори за това правителствата да спазват международното хуманитарно право и за подобряване на условията за безопасност на хуманитарните работници в зоните на конфликти. Желева обеща да стартира редица проекти, сред които създаването на нова европейска централа за управление на граждански кризи, създаването на европейски доброволчески корпус и на „огромен международен форум“ за прекратяване на нарушаването на човешките права.

Тя също така обеща да публикува нова политика за сексуалното насилие срещу жени, да създаде център за мониторинг на сушата и горските пожари, както и да посети горещи точки като ивицата Газа и Сомалия. Тя обаче не успя да впечатли евродепутатите с отговорите си на подробните въпроси, като този как възнамерява да включи в работата си Международния наказателен съд в Хага, пише „ИЮОбзървър“.

Бившата външна министърка си беше научила добре огромния списък с имена и съкращения на европейските институции, но въпреки това не звучеше убедително. Тя отговаряше неясно и несвързано и отговорите й често пъти бяха прекъсвани от председателя на Европейския парламент заради просрочено време. Блудкавите фрази валяха на парцали. Като: „Човешките права е много важна част от нашата дискусия“, „Трябва да засилим сътрудничеството със страните членки“, „Хуманитарната помощ, както знаете, се основава на нуждите“ и „Трябва да бъдем много активни там, където се налага“, отбелязва изданието.

В моментите, в които в залата не цареше атмосфера на взаимни нападки, Желева показа силно желание да подобри готовността на Европейския съюз да реагира при бедствия и да подобри сътрудничеството между страните членки, пише „Файненшъл таймс“. Тя обеща, че ако бъде одобрена, първото й официално посещение ще бъде в ивицата Газа и обеща да обърне повече внимание върху сигурността на хуманитарните работници в Афганистан и на други места по света. В уводните си думи тя се опита да очарова евродепутатите чрез препратки към двете години, които прекара сред техните редици. „Парламентът винаги е бил ефективен, бърз и отзивчив в изпълнението на своите функции“, каза тя. Въпреки това представянето й не беше убедително, категорични са европейските издания.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.