Русия все по-несвободна, властите отричат

В Москва осуетяват протест на 82-годишната правозащитничка Людмила Алексеева. Снимка: еж.ру

Както и миналата година, „Фрийдъм хаус“ нареди Русия сред несвободните страни с тенденция към по-нататъшно влошаване на ситуацията, пише московското издание „Комерсант“ в коментар за публикувания пореден доклад на американската правозащитна организация.

Причина за тази убийствена оценка, дадена от американската правозащитна организация, е на първо място „поредицата от политически убийства“ на опозиционни правозащитници и журналисти в Русия. Федерацията вече за шести път влиза в категорията на несвободните страни, която включва Иран, Китай, Куба, Венецуела и практически всички бивши съветски републики от Централна Азия, отбелязва вестникът.

През 2008 г. „Фрийдъм хаус“ обвини Русия на първо място заради военните действия срещу Грузия. Този път организацията мотивира прогнозата за влошаване на положението с нарушения по време на избори в страната, засилване на държавния контрол върху тълкуването на исторически факти и използване на политически терор срещу правозащитници и журналисти, уточнява „Комерсант“.

В документа специално се посочва, че през 2009 г. Русия бе сполетяна от „поредица политически убийства“ – на адвоката Станислав Маркелов, журналистката Анастасия Бабурова и правозащитничката Наталия Естемирова. „Въпреки уверенията на президента Дмитрий Медведев, че реформите вече наближават, страната преживя цяла редица от негативни събития в сферата на политическите права и гражданските свободи“, резюмират авторите на доклада, цитирани в материала. „Фрийдъм хаус“ развиват правозащитна дейност на ръба на политическия фаул, затова нямам доверие в оценките им“, заявила за всекидневника Ела Памфилова, председател на съвета по правата на човека към президента на Руската Федерация.

За „маниакално упорство в критиките срещу Русия“ от страна на „Фрийдъм хаус“ споменава пред „Комерсант“ Людмила Алексеева, ръководител на Московската хелзинкска група. Тя изтъква „редица сериозни положителни промени“ в страната като „влезлия в сила закон за независимите наблюдатели в местата за лишаване от свобода, за който настоявахме от 11 години“. При все това правозащитничката изразява съгласие със „суровата оценка“, тъй като „през 2009 г. имаше цяла поредица от политически убийства на наши съратници, а подобно нещо не бе ставало в Русия никога досега“.

Тенденцията към намаляване на свободата в Русия е очевидна, а доскоро бе трудно да си представим, че страната може да бъде сравнявана с Беларус или Туркменистан, коментира пред „Ведомости“ Борис Немцов от ръководството на опозиционната коалиция „Солидарност“. Според него в доклада с право е посочено, че Медведев говори верни неща, но влиянието му е равно на нула и тези думи остават само сътресение на въздуха, цитира го изданието.

Руските власти декларираха, че ще вземат мерки да се подобри положението с разследването на убийствата на журналисти и законодателната защита на медиите срещу чиновниците. Не направиха обаче нищо по въпроса, констатира Михаил Федотов, секретар на Съюза на журналистите в Русия, цитиран в статията. Приоритетно внимание трябва да се отделя на мненията за ситуацията в Русия, изказвани вътре в страната, заявява обаче Константин Косачов, председател на външнополитическия комитет в Държавната дума. Необходимо е по-спокойно отношение към критиките от чужбина. В света има множество организации от рода на „Фрийдъм хаус“, но само тя получава финансиране от Държавния департамент на САЩ, добавя руският депутат, цитиран във „Ведомости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.