Трудно начало на Катрин Аштън в европейската дипломация

Филип Рикар

Катрин Аштън. Снимка: Сайт на ЕК

Не без проблеми изкара приемния си изпит Катрин Аштън пред Европейския парламент ЕП в понеделник, 11 януари. Изправена пред евродепутатите, върховната представителка на 27-те по външната политика се опита да покаже, че се е подготвила добре за важното устно препитване. Но британката така и не успя да внесе яснота по позициите си по най-важните външнополитически въпроси, по които, както самата тя каза, иска гласът на Европа да се чува най-силно, а именно въпросите за Близкия изток, Иран, Афганистан и Ирак.

Евродепутатите от комисията по външна политика приветстват усилията на Аштън. Но без да прекаляват излишно. „Тя подкрепя нашите позиции, това е една добра основа за сътрудничество, но не и повод за ентусиазъм, защото тя наистина няма визия“, заяви Елмар Брок, евродепутат консерватор от Германия. Други намериха подхода й за „прекалено британски“. „Точно както Лондон, така и госпожа Аштън няма намерение да развива идеята за европейски военен генерален щаб“, каза, без да крие съжалението си, френският депутат от Европейската народна партия Арно Данжан, председател на подкомисията по отбрана към ЕП.

Поставена под натиска на евродепутатите, бившата европейска комисарка по търговията далеч не е приключила с мъките си. Тя обещава да създаде възможно най-бързо, до края на април, единна служба за външно действие, едно от нововъведенията на Лисабонския договор, която тя ще ръководи. Госпожа Аштън дори пое ангажимента, че ЕП, който държи много да има тежест по въпросите на европейската външна политика, ще има правото да „хвърля по един поглед“ и върху бюджета на новата европейска служба. Но с двойната си длъжност на заместник-председател на Европейската комисия и на върховен европейски представител по външната политика, който служи на страните членки, британската лейбъристка много трудно ще успее да наложи авторитета си.

Запазила доста голяма дискретност след изненадващото й номиниране през ноември 2009 г., тази дебютантка в областта на международната дейност трудно успява и сега да се наложи над европейските външни министри, чиито седмични заседания тя ще трябва да председателства в Брюксел. Един от тези външни министри е испанецът Мигел Анхел Моратинос, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС от 1 януари тази година. Моратинос, по принцип, трябва да бъде лишен от всякаква европейска дипломатическа роля, ако се придържа буквално към Лисабонския договор. Но испанският външен министър изобщо не мисли да бездейства.

„Госпожа Аштън е тази, която трябва да каже какво има намерение да прави. Испанското председателство няма да изостави отговорностите си“, заяви Моратинос. Така например дипломат номер едно на Мадрид посети Москва в понеделник, 11 януари. Във вторник пък участва в Брюксел в среща, посветена на въпроса за предоставяне на помощ на палестинците. Испанският външен министър беше поканен на тази среща по инициатива на френския си колега Бернар Кушнер за голяма изненада и недоумение на европейския върховен представител по външната политика.

В самата ЕК на Жозе Барозу госпожа Аштън също ще трябва доста да поработи, за да координира работата на тримата си колеги, еврокомисарите, чиито ресори в по-голяма или по- малка степен, са свързани с външните отношения – еврокомисарите за развитието, за хуманитарната помощ и за разширяването и европейската политика на добросъседство. „Всичко ще бъде решавано след тясно съгласуване“, заяви бъдещият еврокомисар за развитието, латвиецът Андрис Пиебалгс по време на изслушването си в ЕП в понеделник. Това разпокъсване на задачите обаче притеснява много европейски депутати. „Барозу раздели задълженията, за да може да властва по-добре“, казва европейската депутатка, еколожката Франциска Братнер.

И накрая, Катрин Аштън ще трябва да намери подходящия начин на съжителство с постоянния председател на Европейския съвет, белгиеца Херман ван Ромпой. Според Лисабонския договор Ван Ромпой ще представлява 27-те на международната сцена по време на срещи с политици, които са на неговото ниво. В кабинета си бившият белгийски премиер вече сформира отдел по външните отношения, за да може да води пълноценен диалог с Катрин Аштън и нейната служба.

Ван Ромпой ще председателства и срещите на върха на ЕС с трети страни. Той има също така намерението да играе роля в преговорите за споразумение във връзка с климата в момент, когато 27-те се питат каква да бъде тяхната стратегия след провала на международната конференция в Копенхаген през декември. Председателят на Европейския съвет добави тази тема и в дневния ред на неофициалната среща на върха на европейските лидери, насрочена за 11 февруари, на която първоначално трябваше да се говори само за икономическа политика. Изправена пред държавните и европейските лидери, Аштън тогава ще бъде приканена да се потруди за изготвянето на европейската стратегия за климата. Бойно кръщене, което може да се окаже доста страшничко за нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.