Китайският „предупредителен изстрел“ срещу Америка

Вадим Трухачов

Китайски балистични ракети. Снимка: чайна-дифенс

На 11 януари Китай съобщи, че успешно е изстрелял противоракета. Изпитанието станало важно звено в създаването на национална система за противоракетна отбрана (ПРО). Небесната империя не е най-отворената държава, а щом нещата опират до военната сфера, изобщо си остава тайна, скрита зад седем печата. Затова информацията за ракетните й пускове по принцип е твърде оскъдна. Стана ясно, че противоракетата с наземно базиране е била изстреляна, за да се изпробва технология за сваляне на ракета с помощта на прехващач земя-въздух в средния участък от траекторията й. Не бе съобщено какви типове оръжия са използвани по време на изпитанието.

Всичко станало на китайска територия, далеч от границите на страната. При това външното министерство в Пекин заяви, че осъществените пускове имат единствено отбранителен характер и съвсем не са насочени срещу коя да е държава. Заслужава обаче внимание фактът, че изпитанието се състоя броени дни, след като отношенията между Китай и САЩ се изостриха заради тайванския въпрос. На 7 януари бе съобщено, че Пентагонът одобрил сделка, според която корпорацията „Локхийд Мартин“ ще продаде на Тайван най-нови въоръжения – ракетни комплекси за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ нов модел.

Както се знае, Китай възприема крайно болезнено всички оръжейни доставки за Тайван: КНР го смята за за част от територията си, а ръководството му – за сепаратистко. През ноември 2008 г., когато администрацията на Джордж Буш обяви, че продава на Тайван оръжия за 6,5 милиарда долара, Китай прекъсна за три месеца диалога със САЩ по военни въпроси. Подобни неща ставаха и по-рано.

Последният случай не бе изключение. На 7 януари китайското външно ведомство изрази протест срещу американските планове да бъде доставена нова партида оръжия на Тайван. И призова САЩ да се откажат от принципите на студената война, да зачитат интересите на Китай, включително правото му на суверенитет. Очевидно се подразбира, че той предполага и ненамеса на САЩ в отношенията между КНР и Тайван.

Остро изявление направи на следния ден и министерството на отбраната: „Това (американските оръжейни доставки за Тайван – бел. на изданието) е пречка за развитието на китайско-американските отношения по военна линия. Призоваваме САЩ да прекратят военните си връзки с острова, за да избегнат вреди за двустранните отношения и за стабилността в района на Тайванския пролив“. Китайските военни отправиха сигнал, че ако американците не преразгледат подходите си за решаване на тайванския въпрос, КНР „си запазва правото на ответни действия“. Сиреч въпросните действия може да са тъкмо изпитанията на ПРО на 11 януари. Това може също да е отговор срещу новата система за ПРО, създавана от САЩ, която според президента Барак Обама трябва да е много по-мобилна и съвършена от предишната. Елементи от нея може да бъдат разположени близо до китайските граници – в Япония, Южна Корея или дори в Тайван.

Ще отбележим, че Китай развива не само ракетната, но и „радарната“ съставка от ПРО. През ноември 2009 г. стана известно, че в западната част от страната е приключил строежът на радиолокаторна станция за ранно откриване на балистични ракети. Не е изключено тя да стане компонент от система, предназначена за унищожаване на американски сателити. Редица експерти смятат, че локаторът е изграден, за да открива и руски балистични ракети. Нека припомним, че Китай създава национална система за ПРО вече над 40 години. Тогава по заповед на Мао Цзедун започна дейността по програма под кодовото наименование „Проект 640“. След смъртта на „великия кормчия“ през 1976 г. изгражданата система за ранно предупреждение стана част от националната космическа програма.

През последните години от Небесната империя постоянно идваха съобщения за успешни изпитания на елементи от системата за национална ПРО. През 2007 г. например балистична ракета със среден обсег благополучно свали един стар китайски метеорологичен спътник, летял в орбита на 864 км от Земята. През 2008 г. китайците изпробваха ракета с голям обсег от клас земя-земя. За последен път КНР демонстрира пред цял свят военната си мощ на 1 октомври м. г., когато в Пекин бе организиран мащабен военен парад по случай 60-ата годишнина от създаването на републиката. Всички желаещи успяха да видят 52 нови модела китайски оръжия, включително балистичната ракета с твърдо гориво Си Ес Ес-Екс-10 и ракетата Джей Ел-2, предназначена за подводници. Лесно е да предположим, че арсеналът на страната не се изчерпва с това.

Повечето експерти днес са на мнение, че възможностите на Китай да прехваща балистични ракети са твърде ограничени. Това положение обаче може да се промени, може успешно да бъде решена и задачата до 2020 г. да бъде създадена пълноценна система за ПРО. Още повече че за разлика от Русия и САЩ Китай не е обвързан с договори за ограничаване на въоръженията от този род и няма намерение да подписва такива в близко бъдеще. Страната разработва между другото и ракети с увеличен обсег, способни да достигнат основната територия на САЩ. А разстоянието до Лос Анджелис например е горе-долу същото като до Москва или до Санкт Петербург. Така че и Щатите, и Русия следят с тревога растежа на китайската военна мощ. А щом Китай се сдобие със собствена ПРО, ще може без проблеми да претендира и за статута на глобална свръхдържава. С която ще трябва да се съобразяват всички.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.