Европейски медии: Желева – неспасяема, Бойко – в задънена улица

Румяна Желева- Снимката се разпространява в интернет форумите.

Според европейското седмично издание „Ню Юръп“ при сегашната атмосфера в Европейския парламент кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар е неспасяема. В обширна статия, в която прави преглед на обстоятелствата около изслушването на Желева в Европейския парламент, „Ню Юръп“ припомня, че пръв е интервюирал Желева след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е обявил кой ресор е избрал за нея.

Въз основа на това конкретно интервю, което обхващаше широк кръг български и европейски въпроси, Желева правеше впечатление на компетентен и добре запознат с обсъжданата материя събеседник, отбелязва изданието. Въпреки това обаче Желева не може да бъде спасена, даже ако се окаже, че отправените срещу нея обвинения за неточности в декларацията й за имущество и конфликт на интереси се окажат изфабрикувани.

В политическо отношение тя ще остане „повредена стока“, смята изданието. Странно е, че срещу Желева бяха отправени безброй твърдения, за които политическите й опоненти разполагаха с информация достатъчно отрано. След като тези твърдения не се отнасяха до компетентността й за конкретния пост в Европейската комисия, защо социалистите не поискаха проверка от правната служба на Европейския парламент още преди седмици или месеци, пита вестникът.

Сега председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е в неудобно положение. Ако подкрепи Желева, правните процедури може да наложат вот на недоверие на състава на ЕК в Европейския парламент. Освен това, ако той с това си навлече гнева на социалистите и последват ответни мерки като реакция от Европейската народна партия, кой знае колко време ще е нужно за встъпване в длъжност на новия състав на ЕК.

А Барозу знае, че ЕС губи от всеки ден, в който не работи новата ЕК, отбелязва вестникът. Така че Барозу общо взето няма друг реален вариант на поведение, освен да поиска нова кандидатура от България и да се надява, че Европейската народна партия ще се откаже от заплахите си да затрудни одобряването на словашкия кандидат от Социалистическата партия Марош Шевчович, смята „Ню Юръп“.

Българският премиер Бойко Борисов е в задънена улица. Бурната медийна и политическата реакция, която не е резултат от разследването на твърденията, а само на самите твърдения, може да наложи жертване на Желева за доброто на България, а на второстепенен план и за доброто на партията му.

Както каза Борисов, отрицателната реакция към нея не е нещо трагично. Италия имаше отхвърлен кандидат за еврокомисар при предишния състав на ЕК – Роко Бутильоне, което отново стана след възражения на социалистите, припомня вестникът. „Ню Юръп“ пише, че Желева не е получила изслушването, което е заслужавала и ако бъде оневинена по отправените й обвинения, тя заслужава възможност да отговори на въпроси в по-различна атмосфера от тази, която е получила във вторник.

По същия повод журналистът от френския в. „Либерасион“ Жан Катрмер, който отговаря за европейската тематика пише в сайта на изданието, че България продължава да подкрепя кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар и цитира изказване на премиера Бойко Борисов, че ще изчака становището на правната служба на Европейския парламент и че не е допуснал грешка като я е номинирал за поста макар и да се е колебаел между няколко кандидатури.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.