Бил Клинтън: Как можем да помогнем на Хаити сега и в бъдеще

Бил Клинтън*

Земетресението в Хаити
Хора носят жертва на земетресението в Порт-о-пренс, Хаити. Силата на труса от 7-а степен по скалата на Рихтер е разрушила голяма част от сградите в столицата на Хаити и е вероятно е засегнала пряко 100 000 души. Жертвите тепърва ще се изчисляват. Два вторични труса съответно 5,9 и 5,5 по скалата на Рихтер са последвали около час след първия трус вечерта на 12 януари. Снимка: ЕПА/БТА

Докато пиша тези редове все още не знам какви са щетите, причинени от земетресението, което разтърси Хаити във вторник. Но знам, че трагично голям брой хора загинаха или пострадаха, а по предварителни данни близо три милиона души – почти една трета от населението на Хаити, се нуждаят от помощ, което превръща ситуацията в една от големите хуманитарни кризи в историята на Америка.

В сряда се срещнах с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и с други ключови лидери в ООН, за да обсъдим непосредствените и дългосрочните нужди на Хаити. Тези, които още са живи под развалините, трябва да бъдат открити. Телата на загиналите трябва да бъдат отнесени. Електрозахранването трябва да се възстанови, а пътищата да бъдат разчистени. Това, от което Хаити се нуждае най-силно обаче са пари за вода, храна, подслон и основни медицински запаси, за да може да се окаже незабавна помощ на бездомните, гладните и пострадалите.

Цялата система на ООН работи усилено, за да задоволи тези нужди и да прегрупира мисията си в Хаити след срутването на нашата централа там и загубата на толкова много наши колеги. Правителството на САЩ обеща пълна подкрепа в усилията за възстановяване, също както и правителствата на много други държави. Неправителствени организации и обикновени граждани предложиха помощ. Дори малките дарения могат да бъдат от огромно значение след подобно опустошение.

След като премине кризата обаче, предстои работа за възстановяване и реконструкция. Още първия път, когато с Хилари посетихме Хаити през 1975 г. бях пленен от тази страна, пред която имаше толкова перспективи, но и толкова опасности, както и от постоянството на нейния народ въпреки потисничеството, безстопанствеността и бедността. Хаитянското правителство и гражданите, хаитянската диаспора, съседни страни и съюзници, неправителствени организации и международни групи вече се бяха ангажирали с план за дългосрочно развитие. В тези усилия ще трябва да се внесат промени заради бедствието от вторник, но те не могат да бъдат прекратени.

Като президент аз работих за прекратяването на жестоката военна диктатура в Хаити и за възстановяването на власт на законно избрания президент. Миналия юни приех ролята на специален пратеник на ООН в Хаити, за да помогна за прилагането на плана за дългосрочно развитие, като постигна увеличаване на помощта от чуждестранни правителства и частните инвестиции, и като координирам и стимулирам увеличаването на усилията на неправителствени групи с участието на повече членове на хаитянската диаспора. Тази дейност помогна за създаването на повече работни места, за по-добро образование, по-добро здравеопазване, по-малко обезлесяване и повече чиста енергия за страната, която отчаяно се нуждаеше от това.

Поставихме добро начало и преди земетресението вярвах, че Хаити е по-близо от всякога до едно по-добро бъдеще.
Въпреки тази трагедия аз продължавам да вярвам, че Хаити може да успее. Първо трябва да се погрижим за пострадалите, за загиналите, да подкрепим останалите без дом, без работа и без храна. Разчиствайки руините ние ще осигурим едно по-добро бъдеще, като изградим Хаити наново и по-качествено – с по-здрави сгради, по-добри училища и здравеопазване, с повече производство и по-малко обезлесяване, с по-устойчив селскостопански модел и чиста енергия.

За поставянето на тази основа на бъдещето на Хаити ще е необходима помощта на правителства, компании и граждани. Народът на Хаити заслужава нашата подкрепа. тези, които искат да помогнат, могат да направят дарение по линия на ООН, чрез моята фондация или с есемес с текст „HAITI“ на номер 20222, с който даряват 10 долара за подпомагане на усилията на ООН. В следващите дни ще се разказват истории за загуба и за триумфа на човешкия дух. Те ще ни призоват да помогнем не само за възстановяването на Хаити, но и за превръщането му в силна и защитена нация, каквато гражданите му винаги са искали и заслужавали.

По БТА

*Бил Клинтън е 42-ият президент на САЩ и специален пратеник на ООН в Хаити.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.