Цитат в десетката: „Отиде ли си магията на СВЕЖО?“

Отиде ли си магията на СВЕЖО? Защо Свежо заприлича на другите нефункционални социални сайтове? Ето и някои мнения и коментари които събрах:

„Нещо не е както преди ??? Дано да се оправи, защото ако продължава така ще се откажа.“

„Не виждам как ще се оправи, те просто са променили (развалили) цялата концепция която правеше Свежо атрактивно и различно!“

„Според мен този феномен бе основната магия на Свежо: Хората се подкрепяха и създаваха приятелство. В обновеното Свежо вече не е така! За огромно съжаление.“

Преди зададох въпроса, „Кой и защо иска да унищожи Свежо?“ Защо новото Свежо работи на друг, неатрактивен принцип? От коментарите усещам, че желанието е било да разрешат проблема с многото гласове на непосетени статии. Този проблем биха разрешили моментално с промяна на формулата; Популярността да е на базата на „Гласове“, умножено по „Посещения“ или нещо от сорта. Например:

10 гласа * 10 посещения = 100 точки
20 гласа * 4 посещения = 80 точки
––––––––––––-
Всеки може да мобилизира гласове, но е трудно да манипулира посещения!

Вместо това те се опитват да разрешат проблема с промяната на цялата концепция, унищожавайки приятелствата и подкрепата между блогърите. Така буквално те унищожават магията, която привличаше основните им потребители.

Многото гласове не бяха проблема, а полезни за Свежо

Разбира се всеки има желание да прокара своя материал, затова всеки канеше свои познати да посетят и гласуват. Това допринася свежо да стане популярно. Свежо бе така устроено, че тези които създадът много приятелства с другите публикуващи имаха по-голям шанс да станат популярни. Тези които бяха мързеливи имаха шанс, но по-малък. А каква е ситуацията сега според коментарите:

„Всичко потъва, тази статия я намерих случайно, както виждаш отговор на поставените въпроси няма и хората вече се отдръпнаха. Да не говорим стари статии в какви смехотвотворни категории са публикувани!“ „Миш-маш! Ако търся нщ. с Гугъл по-лесно се намира!“ „На което и друго място да публикувам, повече хора ще го видят и прочетът. Тук просто новите не се виждат от никого. Само хора с голям персонал вече могат да прокарват. Да не говорим, че нищо не намирам и трябва да ровя като луда.“

Ще проработи ли Свежо отново

Ще проработи ли Свежо отново, така че да има смисъл да го посещаваме? Това за мен все още не е ясно. По-скоро не виждам как ще стане, ако не променят нещо.

Така очакването на Новото „Свежо“ се превръща в очакване да се върне магията на Старото „Свежо“ – което правеше на всички ни денят по-свеж.

Виж още текстове в блога Истината днес

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.