Без развръзка в енергийната война Русия – Беларус

През 2009 г. Беларус е внесла 21 млн тона нефт от Русия. Снимка: навини

До края на седмицата Москва и Минск ще договорят условията за доставка на руски петрол в Беларус и за транзит на руска електроенергия към Калининград. Минск твърди, че Русия е готова да приеме беларуските условия, пише московският в. „Независимая газета“. Изданието се позовава на източници, близки до преговорите, цитирани от Интерфакс. Негови „собствени високопоставени източници в Минск не опровергават информацията“, се казва в статията. Минск категорично се обявява против въвеждане на частични и стопроцентови мита върху доставките и транзита на руския петрол, тъй като Беларус и Русия сключиха митнически съюз, в който влезе и Казахстан, припомня всекидневникът.

Тези дни между Русия и Беларус започна „петролна война“ в информационното поле. Държавните и правителствените лидери временно се дистанцираха от проблема, като предоставиха на експертите и журналистите простор за анализ, предположения и евентуални сценарии. Те на свой ред разглеждат всички действия през призмата на „петролната война“, пише изданието.

Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) например разпореди по-внимателно да се контролира качеството на вноса от Беларус и Минск го възприе като опит за натиск откъм друг „икономически фронт“. Съответно нежеланието на беларуските енергетици да подпишат договор за транзит на руско електричество в балтийските държави бе окачествено като „симетричен отговор, даден от Минск на Москва“, след като Русия се въздържа да подпише договор за петрола, обяснява „Независимая газета“.

Експерти от Минск твърдят, че Беларус има и други лостове за въздействие върху Русия, посочва вестникът и цитира политолог, според когото „Беларус може шумно да напусне Митническия съюз или да откаже да ратифицира договора за противовъздушната отбрана, сключен преди около година“. Според експерта, Беларус би могла освен това отново да „разиграе“ възможността да признае суверенитета на Абхазия и на Южна Осетия, а също и да склони най-сетне руски капитали да участват в приватизацията на беларуския преработвателен комплекс „Нафтан-Полимир“.

Минск е убеден, че ако Русия наистина е готова да се откаже от предишната си позиция, значи някой от посочените варианти минава в практическата плоскост. Според експерт, близък до преговорите, умението на Минск да постига резултати, представяйки своите аргументи пред Москва, до голяма степен се дължи на професионализма и твърдостта на беларуските преговарящи. Те при всяко положение държат на своето, защото няма накъде да отстъпят – инак у дома ще ги чака гневът на президента Александър Лукашенко, добавя „Независимая газета“.

Руски медии съобщиха в сряда, че Беларус отказва да участва в строежа на обектите, подготвяни за Олимпиадата в Сочи през 2014 г., и то единствено заради разногласията относно цената на руския петрол, пише „Комсомолская правда“. Още преди две години президентът Лукашенко заяви, че страната му желае да участва в изграждането на Сочи-2014 и „да създаде кътче на Беларус“. Това кътче се предвиждаше да стане бъдещият комплекс за състезания по биатлон – писти и стадион с 20 000 места. Очакваше се проектът да струва 257 милиона рубли, напомня вестникът.

Беларуската групировка „Трайпъл“ наистина се отказва да строи този обект, но петролният конфликт няма нищо общо с това, заявява пред изданието нейният шеф Юрий Чиж. Решението за отказ от участие в строежа е взето още през лятото заради „препятствия“, поставяни от Русия, твърди предприемачът. „Трайпъл“ обаче също ще пострада от новите условия за продажба на петрол между двете държави, тъй като е и доставчик на руско гориво за беларуски рафинерии, отбелязва „Комсомолская правда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.