Съпругът на Желева се появи по телевизията и остави повече съмнения

Красимир Желев в студиото на бТВ. Снимка: от тв екрана

Красимир Желев, съпругът на Румяна Желева, се появи в края на миналата седмица по телевизията (бТВ, „Тази сутрин”), заради съмненията, който хвърлиха върху него западни медии.

И след това появяване някои български медии се заеха да разсейват тези съмнения за неговия бизнес, контакти, житие-битие.
Услужливи вестници веднага написаха за чувството му за хумор, и представиха него и съпругата му като жертви. Обясниха, че майката на Румяна Желева е получила инсулт заради публикация във в. „Ди Велт“, която беше озаглавена „Гангстерска снаха в ЕС?“. Всъщност майката е получила инсулт преди да излезе тази публикация, но зетят Желев не го каза изрично, а изрази съмнение – не знам дали затова е получила инсулт, в отговор на въпроса на водещия в бТВ, „Тази сутрин”. Това даде достатъчен повод вестници на другия ден да напишат, че това е причината.
Всъщност публичното появяване на Красимир Желев постави повече въпроси, отколкото даде отговори. Той не посмя да каже в коя банка е работил – Централна кооперативна на групировката ТИМ. И поясни, че в момента не работи, освен че е член на управителния съвет на ВИК Бургас. За своята работа той каза така:
Красимир Желев: Да, по образование съм юрист, имам няколко икономически специализации и съм работил в банковия сектор, защото в момента не работя.

Водещ: Като какъв?

Красимир Желев: Бил съм юрисконсулт в клоновата мрежа на една банка, след това в Централна управление бях юрисконсулт, в последствие започнах работа като директор на тази банка в Бургас, след това бях регионален директор след приватизацията, после се преместих в друга банка и там съм работил в последните шест години. Общо имам в банковия сектор от 1996 година.

Водещ: А сега с какво се занимавате?

Красимир Желев: Сега не работя в банката.

Водещ: Щях да се притесня, че сте безработен.

Красимир Желев: Не, сега, може ли един представител на руската мафия да е безработен. В момента имам ангажименти единствено към ВиК-Бургас, където съм от много години в УС, може би над седем години вече.

Водещ: ВиК-Бургас – в случая то какво е – частно, общинско или какво е?

Красимир Желев: Държавно дружество, в което съм от повече от седем години. (Б. р. – Друг член на управителния съвет на ВИК Бургас – Светослав Донев – е получил дяловете на прословутата фирма на Желева).
Водещ: И само това?

Красимир Желев: Да, към тях имам ангажименти. Ако реша да се върна в банковия сектор след всичко, което се изписа по вестниците, вие бихте ли взели на работа някой, който е представител на мафията, бихте ли го взели да работи отново в банка.

На въпроса какво е това ТИМ, Желев отговори: „Не знам. Предполагам, че определението е трибуквена групировка, като зад всичките букви на групировки, знаете, нали, какъв имидж има в България.“ Това е отговор на човек, който е работил в банката на тази групировка. Следващият въпрос на водещия е – Имате ли нещо общо с ТИМ?

Красимир Желев: Не, естествено, че не. Нито с руската мафия, нито с „Мултигруп”, нито със СИК, нито с ВИС, нито с някоя друга… Но… Наложи се на роднините ми да изтърпят всичко това, което…

Дотук отговорите на съпруга на Желева само потвърждават съмненията, които хвърли върху него западната преса. Българската преса, естествено не се занимава с него, не му задава въпроси, не му разглежда биографията.

Тоест – имаме един човек, за когото на Запад пишат, че има съмнителен бизнес, а тук никой не се вълнува от това. Той не работи, по собствени признания, работил е в банката на групировка, за която германският журналист Юрген Рот твърди, че е единствената и най-силна мафиотска групировка в България, която вече е излязла на светло с много легални бизнеси. И Желев, след работата си за тази групировка, сега е член е на управителен съвет на държавно дружество. И обяснява по телевизията как готвил свинско със зеле, защото я няма жена му. Обяснява също така, че съпругата му се е представила много добре в Брюксел.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.