Гърция под микроскопа на Европа и пазарите

Демонстранти горят сметки, които не могат да платят, пред парламента в Атина. Снимка: АФП/БТА

Европа прие резервирано програмата за стабилизиране и икономически растеж на Гърция, обявена вчера от правителството в Атина, а пазарите продължиха натиска си, като спредовете по десетгодишните държавни облигации настраната скочиха до 294 пункта от 242 пункта преди два дни.

Председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише и германският канцлер Ангела Меркел в изявления поотделно поискаха де факто от гръцкото правителство да предприеме твърди мерки, за да бъде осигурено намаляването на бюджетния дефицит. Едновременно с това продължи и острата критика от страна на британския в. „Файненшъл таймс“, който смята, че пазарите „не са впечатлени“ от стабилизационната програма на Гърция. Вестникът се спря специално и на бума на безработицата в Гърция, достигнала 9,8 на сто, както и на лошите според него бизнесперспективи пред страната.

След като обяви, че основният лихвен процент в еврозоната се запазва на 1 на сто, Трише предупреди, че никое правителство и никоя държава не бива да очаква специлно отношение от страна на Европейската централна банка що се отнася до даването на гаранции във връзка с програми за извънредно финансиране и „обеща“, че ще проучи „много внимателно“ гръцката стабилизационна програма.

Държавите от еврозоната, които имат икономически проблеми трябва да вземат решителни и смели мерки, добави той, изтъквайки, че Гърция и други страни от тази зона следва да предприемат и мерки за подсилване на тяхната конкурентноспособност. Трише обаче определи като абсурдни твърденията за излизане или отстраняване на една страна от еврозоната, но призова всички, които имат проблеми, „да си помогнат сами“.

Неговата оценка, че никоя страна няма да се оттегли от еврозоната, тъй като негативите от едно такова действие са повече от ползите, сподели също и директорът на „Стандарт енд пуърс“. Същата агенция обаче смята, че ако Гърция излезе от еврозоната, нейният кредитен рейтинг тотално ще потъне.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна изрази за сетен път тревогата си от големия бюджетен дефицит на Гърция, като каза, че ситуацията в тази страната може да подложи еврото на изпитания. Пред германския в. „Ди велт“ Меркел изтъкна, че както германците не искат да приемат препоръки от Гърция, така и Германия не може да препоръчва на Атина какво да прави по такива въпроси, като например, пенсионно-осигурителната система.

В. „Файненшъл таймс“, който в последно време бълва огън и жупел относно финансовото състояние на Гърция се спира специално на взривоопасния скок на спредовете на гръцките облигации, след като кабинетът в Атина обяви своята стабилизационна програма, подчертавайки, че пазарите са обезпокоени от факта, че „кабинетът Папандреу няма да може да приложи ефикасно своя план“. Остра критика бе направена от вестника и за това, че пазарите „не са впечатлени“ от гръцката програма.

Стабилизационната програма е в правилната посока, стига, разбира се, предвидените в нея мерки да бъдат реализирани без последствия и сътресения. Международните пазари и Брюксел се длъжни да признаят, че програмата, представена от правителството в Атина, представлява едно завършено в качествено отношение усилия за преодоляване на финансовото дерайлиране на страната. Това, което всички трябва да осъзнаем, е, че няма място за провал.

Ако държавните разходи не бъдат орязани драстично, ако тази програма остане на хартия заради вътрешнопартийни търкания и други съпотивления, то тогава на гърците не им остава нищо друго, освен колективно да подпишат своя фалит и бягството им към чуждестранна опека.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.