Може ли Путин да пребори руското пиянство?

Руският премиер Владимир Путин одобри концепция за контрол върху алкохолната продукция. Тя предвижда употребата на спиртни напитки в страната да намалее двойно до 2020 г., а нелегалният пазар на алкохол да изчезне изобщо. Експерти твърдят, че не е възможно сенчестият пазар да бъде ликвидиран изцяло, но се надяват съществено да бъде ограничен, пише московското издание „Газета“.

Концепцията, подписана от Путин, е разработена по инициатива на президента Дмитрий Медведев, чиито укази от септември м. г. фактически сложиха начало на нова антиалкохолна кампания в Русия. Документът коригира проектите на здравното министерство, планирало по-големи ограничения, с оглед на руския манталитет. Освен това, „твърде трудно е да се изчисли алкохолната употреба в Русия, тъй че няма гаранция тя да намалее с 55 на сто за 10 години“, цитира всекидневникът Даря Халтурина от ръководството на Руската коалиция за контрол върху алкохола. Още по-трудна задача е борбата срещу нелегалния алкохол, какъвто се продава дори в Норвегия – държава с едни от най-строгите правила в тази сфера, допълва тя.

Легалните производители ще търпят само „некритични загуби“ от осъществяването на новата концепция. Днес обаче нелегалната водка прави невъзможно нормалното ценообразуване в Русия, твърди според изданието Дмитрий Добров от браншовия им съюз във федерацията. Повечето руски магазини спазват въведената от 1 януари минимална цена за половинлитрова бутилка водка – 89 рубли (под 3 долара – б. р.), отбелязва Добров.

Правителството обаче смята да ограничи също местата и времето за продажба на алкохол, да въведе и наказателна отговорност за нееднократни нарушения, добавя вестникът. Концепцията предвижда да се намали броят на бирените и винените фестивали и конкурси в Русия, да се ограничи и рекламата на спиртни напитки, а скритата им реклама в крайна сметка да се забрани. Затова пък властите ще рекламират по-активно здравословния начин на живот, ще създават центрове за борба с алкохолизма, информира „Газета“.

По официални данни, в Русия има 2,7 милиона болни от алкохолизъм, а според експертни оценки – поне 5 милиона, пише „Новие известия“. Средният жител на страната изпива за година 12,5 литра водка, 80 литра бира, 9 литра вино и почти литър коняк, сочат официалните продажби. Най-много водка се пие в Москва и Чукотка (над 20 литра годишно), а в Петербург и Челябинска област е установен руски рекорд по изпита бира – над 120 литра за година. Най-много алкохолици има в Магаданска област, където са се пропили близо 6 на сто от населението, съобщава „Новие известия“.

Още не са ясни подробностите от бъдещата борба срещу алкохола в Русия, посочва „Росийская газета“. Новосъздадената специална служба за контрол върху тази продукция обяснява, че правилата за продажба на спиртни напитки са различни в отделните руски региони и може да минат години, докато бъдат „приведени към общ знаменател“. Всеки изпит литър чист спирт над осем литра годишно отнема от мъжете 11 месец живот, а от жените – 4 месеца, сочат данни на Световната здравна организация, цитирани във „Время новостей“. Тъкмо това е причината от 1992 г. насам продължителността на живота в Русия постоянно да намалява, подчертава според вестника правителството в своята концепция.

Задължително трябва да се засили личната отговорност на потребителите за злоупотреба с алкохол, изтъква пред изданието руски експерт по пазара в тази сфера. Той предлага децата, които пият спиртни напитки, да бъдат наказвани с общественополезен труд: „нека да разчистват снега, да метат улиците“. Успехът или несполуката на антиалкохолната кампания в Русия ще зависят до 80 на сто от социално-икономическата политика на правителството, от равнището на доходите и качеството на живота в страната, убеден е специалистът.

„75 милиона души в Русия са нормални хора, които употребяват не повече от 11 литра алкохол годишно (…) Но има още 25 милиона с доходи под 5000 рубли на месец. Това са хората, които пият ментета, нелегална водка – до 40 литра абсолютен алкохол годишно. И е много трудно те да намалят потреблението си“, обяснява руският аналитик, цитиран във „Время новостей“. Според него ще има съществен приток към тази група, тъй като за 10 години кризата в Русия няма да може да бъде преодоляна и материалното положение на бедното население надали ще се подобри.

„Время новостей“ припомня и всички кампании срещу алкохола в страната, организирани през 1914, 1958, 1972 и 1985 г. Нито една от тях не е успяла да намали употребата на алкохол сред населението, констатира изданието.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.